Γκολ στη φτώχεια

Η καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια» ξεκίνησε το 2006 με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων και την υποστήριξη ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας. Οι άστεγοι, τα άτομα που είναι εξαρτημένα από ψυχοτρόπες ουσίες και οι πρόσφυγες είναι οι τρεις κατηγορίες που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας.


Αξιοποιώντας το ποδόσφαιρο ως εργαλείο για κοινωνική αλλαγή, η «Διογένης ΜΚΟ» έχει δημιουργήσει την Εθνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων, η οποία συμμετέχει κάθε χρόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων (Homeless World Cup). Πρόκειται για έναν κορυφαίο ποδοσφαιρικό, μα πρωτίστως κοινωνικό θεσμό, που καθιερώθηκε µε πρωτοβουλία του Διεθνούς Δικτύου Εφηµερίδων Δρόµου (International Network of Street Papers) και έχει, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη της UEFA και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών(ΟΗΕ). Περίπου 700 άνθρωποι-αθλητές, από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες από όλο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, συναντιούνται σε μια πόλη για να στείλουν ένα κοινό μήνυμα: «Γκολ στη Φτώχεια»! Αυτό είναι και το σύνθημα της επίσημης διοργάνωσης «Kick Out Poverty».

Η Εθνική Ομάδα Αστέγων συμμετείχε στο 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, το οποίο πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2007 στην Κοπεγχάγη. Ήταν η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα συμμετείχε σε αυτή την σπουδαία, από κάθε άποψη, διοργάνωση και που πραγματοποιείται κάθε χρόνο. 


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Έξι μήνες μετά το 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων στην Κοπεγχάγη, τα αποτελέσµατα της κοινωνικής έρευνας “Impact Report” για την μετέπειτα πορεία των συµµετεχόντων ήταν εντυπωσιακά:
93% δήλωσε πως η συµµετοχή του αποτέλεσε σοβαρό κίνητρο για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή. 
83% βελτίωσε τις κοινωνικές του σχέσεις.
71% δήλωσε ότι η ζωή του άλλαξε προς το καλύτερο.
29% βρήκε µόνιµη θέση εργασίας.
38% βελτίωσε τις συνθήκες διαβίωσής του (improved housing).
32% επέλεξε να (επαν)ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστηµα.
118 παίκτες ολοκλήρωσαν προγράµµατα απεξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες.

Πηγή: Copenhagen 2007, Impact Report – Homeless World Cup


ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ

Κάπου 100.000 θεατές παρακολούθησαν τους αγώνες του 5ου Παγκοσµίου Κυπέλλου Αστέγων, στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη. Πριν από το εναρκτήριο λάκτισµα, από ένα δείγµα 160 θεατών, το 20% παραδέχθηκε ότι είχε αρνητική άποψη για τους άστεγους, το 21% δεν είχε καν άποψη και το 58% αντιμετώπιζε τους άστεγους συμπολίτες του θετικά και χωρίς προκαταλήψεις.
Μετά την παρακολούθηση ενός και µόνο αγώνα, η διαφορά ήταν αισθητή. Οι ίδιοι άνθρωποι κατά 85% είχαν πλέον µια θετική άποψη για τους άστεγους (12% δεν είχε άποψη και µόνο 1% εξακολουθούσε να στέκεται αρνητικά απέναντί τους).

Πηγή: shedia.gr