Ένα καπέλο αλληλεγγύης για τις καθαρίστριες

Τους τελευταίους επτά μήνες ένας εργατικός αγώνας έχει πάρει συμβολικές διαστάσεις στην Ελλάδα. Οι 595 καθαρίστριες είναι στο δρόμο καθημερινά, συγκεντρώνονται έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, συγκρούονται με τα ΜΑΤ, κάνουν αιφνιδιαστικές εξορμήσεις «καθαριότητας» στις εφορίες, «κυνηγούν» τους εκπροσώπους της τρόικας, στηρίζουν και στέκονται αλληλέγγυες σε άλλους αγώνες, συναντιούνται με άλλους εργαζόμενους στο Συντονιστικό Διαθεσίμων.

Οι καθαρίστριες - στη συντριπτική πλειοψηφία τους γυναίκες μέσης ηλικίας με αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις - εργάζονταν για μεγάλο διάστημα υπό συνθήκες κυριολεκτικά τριτοκοσμικές. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας τους, δεν θεωρούνταν άνεργες επειδή λάμβαναν συνήθως το 75 % του μισθού, δηλαδή 140 ευρώ για 15 ημέρες. Η μεγάλη διασπορά πανελλαδικά,  τα οικογενειακά προβλήματα, τα έξοδα μετακινήσεων, οι αποπληρωμές δανείων με ελάχιστο διαθέσιμο εισόδημα, οι λογαριασμοί που δεν μπορούν να πληρωθούν απειλούσαν καθημερινά τις μαχητικές καθαρίστριες αλλά δεν κατάφεραν να τις λυγίσουν.

Σήμερα είμαστε στην τελική ευθεία! Το προσωπικό που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα θα απολυθεί οριστικά στις 15 Μαΐου και θα πρέπει να ενισχύσουμε αυτόν τον αγώνα με κάθε τρόπο!

Η «αλληλεγγύη για όλους» σε συνεργασία με το Συντονιστικό των Αγωνιζόμενων Καθαριστριών εκτός από την αφίσα που κυκλοφόρησε στους τοίχους της Αθήνας πριν δύο μήνες, δημιούργησε και ένα καπέλο αλληλεγγύης. Στη φετινή πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στηρίζουμε τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες, προμηθευόμαστε το καπέλο και "καπελώνουμε" όλη την πορεία.