Κατάληψη με δωρέαν εξετάσεις σε ασθενείς

Κάτοικοι, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι από τον Αγιο Δημήτριο, τη Δάφνη και τις γύρω περιοχές έχουν προχωρήσει εδώ και μία εβδομάδα σε αποκλεισμό του ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί έχουν στήσει πρόχειρο ιατρείο και δεν παραδίδουν το δικαίωμα της δωρεάν υγείας.


Σάββατο πρωί έξω από τον καταργημένο ΕΟΠΥΥ του Αγίου Δημητρίου – Δάφνης το σκηνικό έμοιαζε με ένα πρόχειρο νοσοκομείο εκστρατείας πολέμου. Μόνο που τα πρόσωπα ήταν χαμογελαστά και αποφασισμένα. Πεζόδρομος του ΙΚΑ, όπως τον λένε οι κάτοικοι. Παραβάν, γάζες και επίδεσμοι, λιγοστά φάρμακα, ένα νοσοκομειακό κρεβάτι πάνω στο πεζοδρόμιο. Κάτοικοι, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι από τον Αγιο Δημήτριο, τη Δάφνη και τις γύρω περιοχές έχουν προχωρήσει εδώ και μια εβδομάδα σε αποκλεισμό του ΕΟΠΥΥ για να μην παραδοθεί στη διοίκηση. Η άτυπη κατάληψη γίνεται τόπος συνάντησης. Κάθε πρωί γιατροί εξετάζουν ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, δίνοντας το μήνυμα ότι δεν παραδίδουν το δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια υγεία.

«Ερχόμαστε εδώ σε βάρδιες κάθε μέρα από τις 6.30 το πρωί. Εχουμε αφήσει δουλειές και οικογένειες πίσω, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Δίνουμε φάρμακα που μας χορηγεί το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Δεν μπορούμε να συνταγογραφήσουμε ηλεκτρονικά» λέει η Ράνια Μήτου, εθελόντρια στη «γραμματεία του ιατρείου κατάληψης», όπως χαρακτηριστικά την αποκαλεί με ένα πικρό γέλιο. Από τις 10 έως τις 13.30 του Σαββάτου δύο γιατροί, 1 ορθοπεδικός και 1 παιδίατρος, εξέτασαν πάνω από 50 ασθενείς ενώ 2 νοσηλευτές έκαναν εξετάσεις για διαβήτη και πίεση. Γιατροί έβαζαν λεφτά από την τσέπη τους για ελαστικούς επιδέσμους και παυσίπονα.

«Να ανοίξει το πολυϊατρείο»

«Εστω και έτσι δείξαμε ότι μπορούμε να επαναλειτουργήσουμε τα πολυϊατρεία και να αξιοποιήσουμε προς το γενικό καλό τον εξοπλισμό που παραμένει σε αυτά και ο οποίος ανήκει σε όλους μας. Είναι στο χέρι κάθε γείτονα, κάθε υγειονομικού να συμμετάσχει στην προσπάθεια και να την κάνει πιο δυνατή», εξηγούσαν οι γιατροί.

Μέσα σε μια ώρα είχαν εξεταστεί 10 πολίτες που είχαν ανάγκη ορθοπεδικού. Ηλικιωμένοι προσέρχονταν με αργά βήματα έξω από το πρόχειρο ιατρείο, πολλοί χωρίς να θέλουν καν να εξεταστούν: «Γιατρέ μου ήρθα για συμπαράσταση. Θα περάσω τη Δευτέρα, έχεις αρκετό κόσμο τώρα και είσαι μόνος», λέει μια συνταξιούχος στον ορθοπεδικό Γιώργο Γεωργίνη.

«Λίγη επιείκεια σήμερα, είμαστε πρόχειρα, από Δευτέρα θα είμαστε πολύ καλύτερα» εξηγούσε στην είσοδο του πρόχειρου ιατρείου στους ασθενείς που περίμεναν τη σειρά τους εθελόντρια από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. «Τρεις φορές την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε επιτροπή του ΕΟΠΥΥ για να βάλει λουκέτο στο χώρο αλλά τους διώξαμε. Χρειαζόμαστε όμως τη συμπαράσταση όλων σας και ακόμα περισσότερων» έλεγε στους παρευρισκόμενους ο διευθυντής του πολυϊατρείου, Μανώλης Παπαδακάκης.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ακόμα ένα Κοινωνικό Ιατρείο όπως αυτό του Ελληνικού που μας στηρίζει. Δεν μας ενδιαφέρει να καθήσουμε εβδομάδες έξω από ένα άδειο κουφάρι. Θέλουμε να ανοίξει άμεσα πάλι το πολυϊατρείο με όλες τις ειδικότητες γιατρών» υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Μαγκλής, μέλος της λαϊκής επιτροπής των κατοίκων.

Σήμερα είναι η όγδοη μέρα αποκλεισμού των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ Αγ. Δημητρίου. Από τις 10 το πρωί οι γιατροί (ορθοπεδικός, καρδιολόγος, παθολόγος, παιδίατρος) θα εξετάζουν εκ νέου δωρεάν όσους πολίτες των γύρω περιοχών προσέλθουν. Θα ακολουθήσει η καθημερινή πλέον γενική συνέλευση.
Του Κώστα Ζαφειρόπουλου