Η υποστήριξη συνανθρώπων μας της τρίτης ηλικίας είναι ο στόχος της νέας κοινωνικής πρωτοβουλίας της "σχεδίας"
"Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα" είναι το τιτλάκι στη σχετική ενότητα της ιστοσελίδας του αυστραλιανού περιοδικού δρόμου «The Big Issue» (www.thebigissue.org.au). Ακολουθούν τα στοιχεία: στην Αυστραλία, 46.000 γυναίκες είναι άστεγες, το 40% των ανθρώπων που διαβιούν σε ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας αστέγων είναι γυναίκες και, τέλος, η υπ’ αριθμόν ένα αιτία της αστεγίας στην Αυστραλία είναι η ενδοοικογενειακή βία που, στη συντριπτική της πλειοψηφία, πλήττει γυναίκες και παιδιά.
Πέρα από τους αριθμούς, όμως, υπάρχει και η ίδια η ανθρώπινη εμπειρία. Οι άνθρωποι του «The Big Issue» διαπίστωσαν ότι πολλές από τις γυναίκες που αναζητούσαν εναγωνίως ένα μικρό έστω εισόδημα και εγγράφονταν στο δίκτυο των πωλητών του περιοδικού, ακριβώς εξαιτίας των τραυματικών εμπειριών τους, ένιωθαν πολύ δυσάρεστα με αυτή την έκθεση. Φοβόντουσαν να σταθούν στο δρόμο, σε ένα πόστο («pitch» στην αγγλική ορολογία) για να πουλήσουν περιοδικά. Ο εφιάλτης της βίας δεν τις άφηνε να ηρεμήσουν.
Αυτή η διαπίστωση στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσουν πριν από λίγα χρόνια, το 2010 για την ακρίβεια, ένα απλό και συνάμα ξεχωριστό κοινωνικό πρόγραμμα, ακριβώς για να υποστηρίξουν τις γυναίκες εκείνες που δυσκολεύονταν με τη ζωή στα πόστα. Η «Γυναικεία Επιχείρηση Συνδρομών» («Women’s Subscription Enterprise») στόχευσε στην αναζήτηση εταιρικών κυρίως συνδρομών, την διακπεραίωση των οποίων θα αναλάμβαιναν από την ασφάλεια των γραφείων του «The Big Issue» αυτές ακριβώς οι γυναίκες.
Μέσα σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες συνδρομές και πλέον, για κάποιες μέρες το μήνα, ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός ωφελουμένων (όσο πιο πολλές οι συνδρομές, τόσο πιο πολλές οι ωφελούμενες) εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ έστω έσοδο με το οποίο μπορεί να καλύψει κάποιες από τις πιο βασικές του ανάγκες, προετοιμάζοντας τους φακέλους των συνδρομητών, στα γραφεία του περιοδικού σε Μελβούρνη, Σίντνεϊ και Αδελαϊδα.
«Οι γυναίκες πακετάρουν τα περιοδικά για αποστολή στους συνδρομητές, κάθε δεκαπέντε μέρες (σ.σ. το αυστραλιανό «The Big Issue» κυκλοφορεί δύο φορές το μήνα), και με αυτό τον τρόπο τους παρέχεται ένα εισόδημα καθώς και πρόσβαση σε επαγγελματική κατάρτιση, συμβουλευτική και υποστήριξη», περιγράφουν το πρόγραμμα οι ίδιοι οι εμπνευστές του.
Η ελληνική εμπειρία