Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Δμητρίου για το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των μεταναστών

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Δημητρίου, κατά τη συνεδρίασή του την Τετάρτη 5/3/2014, εξέδωσε το ψήφισμα που ακολουθεί:


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο νόμος 3838/2010 προέβλεπε μεταξύ άλλων το δικαίωμα του εκλέγειν και (περιορισμένα) του εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές για μετανάστες που έχουν το καθεστώς των επί μακρόν διαμενόντων και ομογενείς, ευθυγραμμίζοντας έτσι το ελληνικό νομικό σύστημα με τη γενικότερη ευρωπαϊκή και διεθνή τάση να απονέμονται πολιτικά δικαιώματα σε νόμιμους μετανάστες καταρχάς στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη θωράκιση και την επέκταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων της κοινωνίας μας.

Ο συγκεκριμένος νόμος επέτρεψε σε μετανάστες, έστω και σε περιορισμένο αριθμό (περίπου 12.500 πανελλαδικά), και σε ομογενείς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προηγούμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Συγκεκριμένα στον Δήμο Αγίου Δημητρίου δόθηκε η ευκαιρία σε μετανάστες που ζουν αρμονικά στο Δήμο μας, για δεκαετίες, να έχουν λόγο στα δημοτικά δρώμενα, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, εν τέλει συμβάλλοντας περαιτέρω στην κοινωνική τους ένταξη. 

Σήμερα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Ο αποκλεισμός των μεταναστών και των ομογενών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα από την συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές του 2014, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, μόλις λίγες εβδομάδες πριν την εκλογική διαδικασία του Μαΐου αποτελεί μια οπισθοδρόμηση, που πλήττει ευθέως τον πυρήνα των δημοκρατικών δικαιωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται και προστίθεται στο δηλητηριασμένο με ρατσιστικές προκαταλήψεις κλίμα που έντεχνα καλλιεργείται τον τελευταίο καιρό. Με αυτές τις επιλογές ανοίγεται επικίνδυνα ο δρόμος, στη συντηρητική ατζέντα των διχαστικών, μισαλλόδοξων και ρατσιστικών αντιλήψεων.

Τα νομικά επιχειρήματα περί αδυναμίας της όποιας άλλης επιλογής, θα ευσταθούσαν, εάν και εφόσον η Ελληνική Κυβέρνηση είχε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια νομοθετικής ρύθμισης για να ξεπεράσει τον σκόπελο της απόφασης 460/2013 του ΣτΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή δηλώνουμε την πλήρη αντίθεση μας στην τροπολογία που κατατέθηκε και αφαιρεί αιφνιδιαστικά το δικαίωμα ψήφου των επί μακρών διαμενόντων μεταναστών και ομογενών στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014, εξέλιξη που πλήττει και τον ίδιο το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους μετανάστες που ζουν νόμιμα στη χώρα και βιώνουν καθημερινά την πιο βίαιη καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων τους. Υποστηρίζουμε την ανάγκη να διαθέτουν πολιτικά δικαιώματα άνθρωποι που επί μακρόν ζουν, εργάζονται και φορολογούνται στην Ελλάδα. Υποστηρίζουμε τη ψήφιση εκ νέου διατάξεων που θα τα θωρακίζουν οριστικά και ταυτόχρονα θα ενισχύουν το κύρος των δημοκρατικών διαδικασιών. Επιτέλους πρέπει η χώρα μας να υιοθετήσει ότι ισχύει στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.