Από τη θεωρία στην "Πράξη"


Εξασφάλιση των απαραίτητων προμηθειών για 40 οικογένειες, ψυχολογική στήριξη, νομικές συμβουλές, μα πάνω απ’ όλα ζεστασιά και αγάπη για όλους όσους η βαρβαρότητα της εποχής έστειλε στο περιθώριο...

Αυτά, μαζί με τους υπέροχους εθελοντές της, μπορεί κανείς να συναντήσει κανένας περνώντας το κατώφλι του μικρού, αλλά τόσο ζεστού χώρου της ''Πράξης'' στο Μπραχάμι, ενός ακόμα χώρου όπου η κοινωνική Αλληλεγγύη βρίσκει έκφραση.


Λένε πως η κρίση εκτός από πόνο γεννάει αλληλεγγύη...

Μια παρέα από ανθρώπους που δεν άντεχαν άλλο να μένουν αδρανείς μπροστά σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους στο Μπραχάμι, κατάφερε αυτό να το κάνει "Πράξη"... Σ’ έναν μικρό, μα γεμάτο ζεστασιά χώρο στην οδό Θουκιδίδου 75, δύο στενά κάτω από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγ. Δημητρίου "Η Πράξη"παρέχει εδώ και εφτά μήνες στήριξη σε όποιον τη χρειάζεται.

Τα τρόφιμα, η διαρκής προμήθεια των οποίων είναι το μείζον θέμα για το δίκτυο, συγκεντρώνονται τόσο μέσω προσφορών τοπικών καταστημάτων (π.χ. φούρνων) ή ιδιωτών, όσο και σε Σαββατιάτικες εξορμήσεις συλλογής τροφίμων, έξω από μεγάλα σουπερμάρκετ της περιοχής.

Παράλληλα, στον χώρο της "Πράξης" βρίσκονται συγκεντρωμένα από προσφορές πολλά είδη ένδυσης, για άμεση διάθεση σε όποιον τα χρειάζεται. Επιπλέον, λειτουργεί μόνιμη δανειστική βιβλιοθήκη, οργανώνονται κινηματογραφικές προβολές, μουσικές βραδιές, πολιτιστικές εκδηλώσεις και στο ενεργητικό της ομάδας γράφτηκε κιόλας ένα επιτυχημένο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ. Οι επισκέπτες, μπορούν ακόμη να παραγγείλουν προϊόντα της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟ.ΜΕ., αλλά και να βρουν χειροποίητα κοσμήματα, σπιτικά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες σε συμβολικές τιμές, ώστε να ενισχύσουν τη λειτουργία του Δικτύου αλληλεγγύης. Και βέβαια μπορούν ακόμα να πιουν ένα τσιπουράκι παρέα με τα παιδιά συζητώντας ή ακόμα και να παρακολουθήσουν κάποια από τις προβολές ταινιών που γίνονται τακτικά στο χώρο.

Κεντρική φιλοσοφία του εγχειρήματος, είναι πως ο μόνος τρόπος για την έξοδο από την κρίση είναι η αντίσταση, η αυτοοργάνωση και η αλληλεγγύη. Η λειτουργία του Δικτύου είναι χτισμένη πάνω στη βάση και τη λογική της αυτοδιαχείρισης. Υπάρχουν ομάδες δύο τριών ατόμων, επιφορτισμένες με συγκεκριμένο αντικείμενο όπως ομάδες τροφής ή ομάδες πολιτισμού. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση των υπόλοιπων μελών στις προτάσεις της κάθε ομάδας, χωρίς ψηφοφορίες και άλλα τέτοια, παρά μόνο με συζήτηση και καλοπροαίρετη διάθεση.

Επιδίωξη του Δικτύου είναι να υπάρχει άμεση και διαρκής συνεργασία με τα υπόλοιπα δίκτυα Αλληλεγγύης της περιοχής καθώς, όπως διατρανώνουν, είναι πολύ μεγάλο αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και δεν υπάρχει η πολυτέλεια της "μοναχικής" δράσης. Χαρακτηριστικό είναι πως όση ώρα βρισκόμασταν στο χώρο, πέρασαν από εκεί οι φίλοι του Παύλου Φύσσα και παρέλαβαν σακούλες με ρούχα που θα χάριζαν, ως φόρο τιμής στη μνήμη του δολοφονημένου φίλου τους, σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη την επόμενη ημέρα.

Η "Πράξη" είναι ανοιχτή καθημερινά από 19.00-21.00 μμ και
το Σάββατο 10.00-12.00 πμ και 19.00-21.00 μμ.
Θουκυδίδου 75, Τ.Κ. 17343, Μπραχάμι


Πηγή: enfo.gr

Εδώ μπορείτε να διβάσετε το πλήρες αφιέρωμα του Hackademy Newz στην "Πράξη" .