18 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών

18 Δεκέμβρη, παγκόσμια ημέρα του μετανάστη…  Ημέρα του μετανάστη που ήρθε σήμερα από τη Συρία (που σήμερα βομβαρδίζεται από πολλές διαφορετικές δυνάμεις και χώρες) και αλλού. Αλλά και δική μας μέρα, μιας και είμαστε πρόγονοι μεταναστών κι επιπλέον πολύ πιθανό να έρθουμε οι ίδιοι και οι ίδιες σε αυτή τη θέση. Οι «από πάνω» σπέρνουν τον ρατσισμό ανάμεσά μας για να μας διαιρούν και να μας καταπιέζουν πιο αποτελεσματικά.Δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και να παλέψουμε απέναντί τους ενωμένοι.


Η  έλλειψη σφαιρικής αντίληψης της κατάστασης και το εμπόριο «πατριωτισμού» οδηγεί ανθρώπους να υιοθετούν τελείως λάθος επιχειρήματα που προωθεί  το σύστημα  και η Ακροδεξιά:  «οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές» , «αυξάνουν την εγκληματικότητα», «να μείνουν στη χώρα τους να πολεμήσουν».   Από μια τέτοια σκοπιά δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα. Ας αφαιρέσουμε τις ταμπέλες που ταυτίζουν τους μετανάστες με την ανεργία και την εγκληματικότητα κι ας μπούμε στη θέση τους. Για τις οικογένειες αυτές ο ξεριζωμός ήταν μονόδρομος. Πώς γίνεται να ξεχάσουμε τα νεκρά παιδιά που ξέβραζε η θάλασσα (κι ακόμα ξεβράζει, απλά σήμερα δεν μας το δείχνουνε); Για την ανεργία φταίνε οι διάφοροι Μαρινόπουλοι που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους εδώ, βγάζουν τα λεφτά τους έξω και κάνουν επενδύσεις σε άλλες χώρες. Για την εγκληματικότητα φταίνε η φτώχεια και η περιθωριοποίηση. Για τα χαμηλά μεροκάματα φταίνε οι κυβερνήσεις: για παράδειγμα η Μέρκελ στη Γερμανία αποδέχθηκε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες για να τους ξεζουμίσει, για να εκμεταλλευτεί τη «φτηνή» εργασία τους. Δεν είναι «αντικειμενικό» όμως ότι οι εργάτες από άλλες χώρες «κοστίζουν» φτηνότερα. Είναι η έλλειψη ίσων δικαιωμάτων και ο ρατσισμός που επιτρέπουν αυτά τα φαινόμενα. Έτσι πρώτα ρίχνουν τα μεροκάματα των «ξένων», μετά και τα δικά μας και μας σπρώχνουν όλους προς τα κάτω. Αυτοί που κάνουν τους πολέμους «έξω» είναι αυτοί που χτυπάνε την Παιδεία, που κόβουν τα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζομένων, που αυξάνουν την ανεργία, καλλιεργούν τον ρατσισμό και τον φασισμό «μέσα».

Τα μεγάλα συμφέροντα προσπαθούν να βαφτίσουν θύτη το θύμα. Εμείς οι απλοί άνθρωποι πρέπει να βάλουμε στο στόχαστρο την πηγή του προβλήματος: τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας-ΕΕ για τα κλειστά σύνορα, τις απελάσεις και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τη ρατσιστική προπαγάνδα και  τις φασιστικές προκλήσεις. Την κυβέρνηση που προχωρά σε κοινές δράσεις με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και δυσκολεύει τη ζωή ντόπιων και μεταναστών/προσφύγων. Εμείς αρνούμαστε να παίξουμε τα παιχνίδια τους, αντιστεκόμαστε στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Ενισχύουμε την αλληλεγγύη- διεκδικούμε ίσα δικαιώματα για όλους, άσυλο στους πρόσφυγες κι ελευθερία μετακίνησης σε όποια χώρα θέλουν, ανοιχτούς κι ανθρώπινους ξενώνες φιλοξενίας αντί για τα σημερινά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στα σχολεία μας.   


Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

Πηγή: www.kar.org.gr