Τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση

«Ατελώς επανασυνδέεται το ρεύμα, χωρίς επιβάρυνση σε 300.000 νοικοκυριά ως το τέλος 2015».Το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, παίρνει το δρόμο για τη Βουλή. Η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, έδωσε διευκρινήσεις. 

Το πρόγραμμα έχει τρεις πυλώνες (ρεύμα, σίτιση, ενοίκιο) και αφορά χιλιάδες οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα για 4μελή οικογένεια. Υπολογίζονται τα πραγματικά εισοδήματα, όχι τα τεκμαρτά ενώ οι δικαιούχοι δεν θα πρέπει να είναι ενταγμένοι σε άλλα προγράμματα, όπως αυτά των δήμων και της εκκλησίας. «Πρόκειται για μια μικρή ανάσα, για μια χρονιά. Είναι ένα πρώτο βήμα. Γι' αυτό είναι και το πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης, για να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν θα τον αφήσουμε όπως ήταν πριν» επισήμανε η υπουργός στις δηλώσεις της. 

Τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι: 

1. Επανασύνδεση κομμένου ρεύματος σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση. Παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος έως 300 khw έως το τέλος του έτους. για περίπου 50.000 έως 60.000 οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Θα υπάρξει επιπλέον πρόβλεψη για ρύθμιση των οφειλών τους. 

2. Επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά για το 2015, με ενδεχόμενη παράταση και για το 2016. Η επιδότηση θα ανέρχεται στα 70 έως τα 220 ευρώ το μήνα. Η επιδότηση δεν θα αποτελεί φορολογούμενο εισόδημα για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ δεν θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη του προς πιστωτικά ιδρύματα. Αντίθετα, θα μπορεί να καλύπτει, συμψηφιζόμενο, βεβαιωμένες οφειλές του προς τη ΔΟΥ και ασφαλιστικούς οργανισμούς. 

3. Επίδομα σίτισης για την προμήθεια βασικών ειδών διατροφής και διαβίωσης για 300.000 άτομα. Το επίδομα θα δίνεται υπό μορφή κουπονιών, ή ηλεκτρονικού μέσου προμήθειας αυτών των ειδών, το ύψος του θα κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Θα υπάρξει μερίμνα ώστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να λειτουργήσει και ως τόνωση των τοπικών αγορών, αφού θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που το επιθυμούν. 

Πηγή: www.doctv.gr