8/3/2015: Οι γυναίκες έγραψαν ιστορία!

Την Κυριακή 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι φίλες του Δικτύου Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου ΠΡΑΞΗ, συγκεντρώθηκαν στο καφενείο Γραμμόφωνο για να τιμήσουν την ημέρα-ορόσημο και να διασκεδάσουν.Στο χώρο του καφενείου - παραδοσιακά χώρος συγκέντρωσης αντρών- παραβρέθηκαν πάνω από 60 γυναίκες, φίλες του δικτύου και άτομα που δεν είχαν πρότερη επαφή με την ΠΡΑΞΗ. Η προσέλευση ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και με χαρά κάνουμε λόγο για μία επιτυχημένη εκδήλωση, η οποία κάλυψε - με την εξασφάλιση εσόδων από τη βραδιά- τα λειτουργικά έξοδα του δικτύου για κάποιους μήνες. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση και μας τίμησαν με την παρουσία τους!


Ειδική αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στις δύο κυρίες που πήραν το λόγο και μας μίλησαν για ιστορικούς αγώνες γυναικών. Η Γεωργία Πετράκη, ακαδημαϊκός και αλληλέγγυα του δικτύου, με παρρησία και ζωντάνια μας μίλησε για την ιστορική πορεία καθιέρωσης της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,για τους αιματοβαμμένους αγώνες των εργατριών που πρωτοστάτησαν στη διεκδίκηση των γυναικείων δικαιωμάτων, αλλά και στους πολιτικούς και μορφωτικούς αγώνες επιφανών γυναικών όπως η Καλλιρρόη Παρρέν, που συνέβαλαν και αυτές στη προώθηση της γυναικείας χειραφέτησης. Η κυρία Πετράκη έκλεισε την ομιλία της με την παρότρυνση-υπόσχεση της ανυπακοής, της εξέγερσης και της διεκδίκησης των γυναικείων δικαιωμάτων που είναι και ανθρώπινα δικαιώματα

Ιδιαίτερη τιμή μας έκανε με την παρουσία της η Κατερίνα Παπαγκίκα, γιατρός- εθελόντρια στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και μέλος της αποστολής αλληλεγγύης στο Κομπάνι. Η κυρία Παπαγκίκα μας μίλησε για την εμπειρία της ως μέλος της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κομπάνι, τις δυσκολίες και ιδιαιτερότητες που αντιμετώπισε στο οδοιπορικό αυτό, τη συγκλονιστική στάση των γυναικών που συνάντησε (ανώνυμων και επώνυμων) και τη μάχη που δίνουν (μεταφορική και κυριολεκτική) οι γενναίες αυτές γυναίκες. Αξίζει να σημειωθεί πως η κυρία Παπαγκίκα ήταν μία εκ των πολλών γυναικών που συμμετείχαν στην αποστολή, ενδεικτικό της έντονης θηλυκής αντιπροσώπευσης στο κίνημα αλληλεγγύης που έχει ανθίσει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Υπήρξε ιδιαίτερη τιμή και χαρά μας η φιλοξενία στο γλέντι μερικών Σύριων γυναικών από τους Σύριους που βρίσκονται στον Ασύρματο. Η παρέα τους μας συντρόφευσε στο γεύμα και στο χορό και διασκεδάσαμε όλες μαζί συντροφικά. Η παρουσία τους στη βραδιά αποτελεί έξοχο παράδειγμα για το ότι οι γυναίκες καταργούν τα σύνορα μεταξύ των λαών και των ανθρώπων, καταργούν τα όρια που διαχωρίζουν -οι γυναίκες ενώνουν.

Η βραδιά εκτός από εκδήλωση λόγου περιλάμβανε φυσικά και γλέντι. Κρασάκι και νόστιμοι μεζέδες από την ομάδα του Γραμμοφώνου ήταν το κατάλληλο καύσιμο για τραγούδια και πολλούς χορούς!..

Η βραδιά της 8ης Μάρτη μας πρόσφερε όμορφες αναμνήσεις και δε θα ήταν εφικτή χωρίς τη θερμή ανταπόκριση των φίλων του δικτύου και χωρίς την αλληλέγγυα φιλοξενία του καφενείου "Γραμμόφωνο" (Γράμμου 37, Άγιος Δημήτριος). Ευχαριστούμε πολύ όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της βραδιάς και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε να οργανώνουμε εκδηλώσεις και δράσεις -αλληλεγγύης, πολιτισμού, αντίστασης, στις οποίες όλοι θα χαιρόμαστε να συμμετέχουμε.
 

Καλή αντάμωση στα επόμενα λοιπόν!