Οι Σύριοι συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι να κερδίσουν όλα τα δικαιώματά τους

Μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων στεγάζεται παραπάνω από ένα μήνα τώρα στην κατειλημμένη καφετέρια του πάρκου Ασυρμάτου. Οι ανάγκες τους σε τρόφιμα (κυρίως φρούτα και λαχανικά), είδη προσωπικής υγιεινής και ξύλα παραμένουν έντονες. Η ΠΡΑΞΗ, ως δίκτυο αλληλεγγύης, προσπαθεί και στηρίζει συστηματικά και με τις δικές της δυνάμεις την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων αυτών εωσότου τα αιτήματά τους ικανοποιηθούν.
  
Στηρίζουμε, αγωνιζόμαστε και στεκόμαστε στο πλάι των συνανθρώπων μας, μέχρι να δοθεί ένα αίσιο τέλος στη δοκιμασία που περνάνε.

Ακολουθεί σημαντική ανακοίνωση και κάλεσμα της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Μπραχαμίου σχετικά με τον αγώνα των Σύρων προσφύγων:

Οι Σύριοι συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι να κερδίσουν όλα τα δικαιώματά τους


Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας μήνας από την βίαιη εκκένωση της πλατείας Συντάγματος και τα αιτήματα των Σύρων προσφύγων παραμένουν και ο αγώνας τους συνεχίζεται αφού οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για γρήγορη διαδικασία ασύλου, ταξιδιωτικών εγγράφων καθώς και στέγασης και σίτισης δεν έχουν υλοποιηθεί.
Στα πλαίσια του αγώνα αυτού, την Πέμπτη το πρωί έγινε συγκέντρωση Σύρων και αλληλέγγυων στην Κατεχάκη μπροστά από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αντιπροσωπία αλληλέγγυων και Σύρων συναντήθηκε με την δ/ντρια της Υπηρεσίας Ασύλου και έθεσε τα αιτήματα των προσφύγων. Στη συνάντηση ήταν παρούσα και εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Μετά την συζήτηση δόθηκαν ακόμα μια φορά διαβεβαιώσεις, ότι θα εξετάζονται οι αιτήσεις και θα δίνεται άσυλο σε 10 άτομα την ημέρα συμπεριλαμβανομένων όμως και των παιδιών ενώ αρχικά η κυβέρνηση, μέσω του ΓΓ του ΥΠΕΣ Συρίγου, είχε πει για 10 ενήλικες εκτός των παιδιών και θα δίνεται προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. 


Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι Συρίας στο εξής θα συμπεριλαμβάνονται στην ίδια διαδικασία με τους υπόλοιπους Σύρους, κάτι που μέχρι τώρα δεν γίνεται, και όλοι μετά το άσυλο θα παίρνουν σε 15 μέρες περίπου ταξιδιωτικά έγγραφα.

Το ζήτημα της στέγασης για 50 περίπου πρόσφυγες παραμένει καθώς και το ζήτημα της σίτισης όσων βρίσκονται στα ξενοδοχεία, που γίνεται μόνο με την προσπάθεια του κόσμου της αλληλεγγύης αφού το κράτος υποκριτικά δηλώνει αδυναμία κάλυψης αυτών των αναγκών.

Μπροστά σ' αυτές τις καιρικές συνθήκες γίνεται επιτακτικό για όποιον άνθρωπο βρίσκεται στο δρόμο ή σε πλατείες άστεγος να βρεθεί άμεσα στέγη, τη στιγμή μάλιστα που δημόσια κτίρια παραμένουν κενά ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν άμεσες ανάγκες. 

Στον Ασύρματο στην κατειλημμένη καφετέρια συνεχίζουμε να φιλοξενούμε τους Σύρους κινητοποιώντας ταυτόχρονα άτομα και συλλογικότητες από τις γύρω περιοχές, που στηρίζουν με όποιο τρόπο μπορούν, την κοινή αυτή προσπάθεια. Βρισκόμαστε στον Ασύρματο κάθε μέρα 6-8 το απόγευμα για να συνδιαμορφώνουμε ότι προκύπτει και να αντιμετωπίζουμε μαζί τις ανάγκες, στηρίζοντας παράλληλα τον αγώνα τους για δίκαιη και μόνιμη λύση.

Ο αγώνας για την δικαίωση όλων των αιτημάτων των προσφύγων, που γλίτωσαν από την φρίκη του πολέμου αλλά και από τα δουλεμπορικά σαπιοκάραβα, δεν γίνεται και δεν μπορεί να παραμείνει στις υποσχέσεις ούτε στα όποια κωλύματα προβάλει το κράτος ως πρόσχημα.

Μπροστά στην Ευρώπη φρούριο, που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στην χώρα πρώτης υποδοχής όπως είναι η Ελλάδα και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μόνο ο κοινός αγώνας ντόπιων και μεταναστών μπορεί να σταματήσει την κρατική υποκρισία και να οδηγήσει σε δίκαιη λύση που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή και ασφαλή ζωή για όλους.

Ανοιχτά σύνορα για όλους - χαρτιά σε όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες
Η αλληλεγγύη δεν είναι θεωρία αλλά πράξη.

Στα πλαίσια του κοινού αγώνα Σύρων και αλληλέγγυων σαν Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Μπραχαμίου συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις επόμενες κινητοποιήσεις.

Κυριακή 11/1 στις 6μμ κοινή συνέλευση Σύρων και αλληλέγγυων στο Στέκι Μεταναστών Τσαμαδού 15

Σάββατο 17/1, δύο χρόνια από τη ναζιστική δολοφονία του μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, συμμετέχουμε στη συγκέντρωση και πορεία στις 3μμ στα Προπύλαια μαζί με τους Σύρους πρόσφυγες πολέμου


Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Μπραχαμίου