Πυροβολούν το κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες

Δυο άρθρα κρυμμένα στον νόμο περί λαϊκών αγορών, που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, έρχονται να ικανοποιήσουν χονδρεμπόρους και σούπερ μάρκετ, επιχειρώντας να βάλουν τέλος στο κίνημα διανομής προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες.

Οι Κατερινιώτες που παρευρέθηκαν χθες βράδυ στην παρουσίαση του «Ημερολόγιου ενός ανέργου» στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης, θα ’πρεπε θεωρητικά να είναι σήμερα πολύ ευχαριστημένοι. Αλλά δεν είναι.

Τη χαρά τους για την εξαίσια βραδιά, τη μεστή παρουσίαση και την ενδιαφέρουσα συζήτηση που επακολούθησε την επισκιάζει ένα άσχετο με τη συγκεκριμένη εκδήλωση θέμα, το οποίο άπτεται του κύριου αντικειμένου με το οποίο ασχολούνται τα τελευταία χρόνια. Την άμεση απειλή που αντιμετωπίζει το «Κίνημα χωρίς Μεσάζοντες», το οποίο -όπως είναι γνωστό- πρωτοξεκίνησαν οι ίδιοι προ τριετίας.

Για αύριο Σάββατο, λοιπόν, είχε εδώ και ένα μήνα κανονιστεί η μαζική διανομή τριών προϊόντων: μήλα, φακές και πατάτες. Για να γίνει αυτό είχαν προηγηθεί οι επαφές με τους παραγωγούς, γραπτές συμφωνίες με τους όρους πώλησης των προϊόντων, αποστολή δειγμάτων ώστε να αξιολογηθεί από την ομάδα εθελοντών η ποιότητα των τριών προϊόντων, αποστολή των δειγμάτων σε βιοχημικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης ώστε να ελεγχθεί το ενδεχόμενο ύπαρξης καταλοίπων από φυτοφάρμακα (περίπου 250 είδη φυτοφαρμάκων) και να εκδοθούν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά, και τελικά το άνοιγμα ειδικής εφαρμογής για την αποστολή παραγγελιών από τις ενδιαφερόμενες οικογένειες, προερχόμενες από ένα μητρώο που συνολικά αριθμεί αυτή τη στιγμή 6.588 οικογένειες.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση της αυριανής διανομής, υποβλήθηκαν τελικά παραγγελίες από 740 οικογένειες, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε 4 τόνους μήλα, 1.800 κιλά φακές και 28,5 τόνους πατάτες, συνολικής αξίας 13.400 ευρώ για τους παραγωγούς. (Ας σημειωθεί ότι σ’ αυτή την ποσότητα προϊόντων αντιστοιχεί ποσοστό συμμετοχής των παραγωγών σε είδος, για τη στήριξη του κοινωνικού παντοπωλείου Κατερίνης, συνολικής αξίας 201 ευρώ (1,5% του τζίρου).

Ε, λοιπόν, αυτές οι 740 παραγγελίες είναι πολύ πιθανόν να μην εκτελεστούν αύριο, χωρίς την παραμικρή υπαιτιότητα των πωλητών ή της ομάδας εθελοντών. Η υπαιτιότητα ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι οποίοι μόλις τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο του νόμου 4264/2014 περί λειτουργίας των λαϊκών αγορών, φρόντισαν να καταφέρουν ένα γερό χτύπημα στο κίνημα πώλησης προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες απαγορεύοντας στους αγρότες τη δυνατότητα να αδειοδοτούνται για την άσκηση υπαίθριου εμπορίου των προϊόντων τους, όπως ίσχυε μέχρι τότε. Το χειρότερο είναι ότι και σ’ εκείνους τους αγρότες που διαθέτουν παλιές άδειες, τους απαγορεύεται πλέον η άσκηση υπαίθριου εμπορίου σε Δήμους με περισσότερους από 3.000 κατοίκους (ελάχιστοι μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη), οδηγώντας τους υποχρεωτικά, ως πρόβατα επί σφαγήν, αποκλειστικά στους χονδρεμπόρους και στις αλυσίδες σουπερμάρκετ. Δυο άρθρα που καταστρέφουν τους ανεξάρτητους παραγωγούς, αλλά κυρίως στοχεύουν στο κίνημα διανομής προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες.


Κάπως έτσι θα πάει χαμένη πολλή δουλειά που έγινε με μεράκι και υπευθυνότητα, από τους εθελοντές αλλά και από τους παραγωγούς. Ας δούμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται: Την παραμονή του ραντεβού κλείνουν οι ηλεκτρονικές φόρμες  παραγγελιών στο διαδίκτυο, που έχουν μείνει ανοιχτές για ένα διάστημα περίπου 10 ημερών. Με βάση τις παραγγελίες, ο παραγωγός έχει φροντίσει να ετοιμάσει τα προϊόντα για να τα φέρει στον προγραμματισμένο χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η διανομή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επρόκειτο για 1.513 τσουβάλια πατάτες, 538 συσκευασίες με φακές και 629 συσκευασίες με μήλα. Παράλληλα οι εθελοντές έχουν οργανώσει τις απαραίτητες υποδομές, δηλαδή πάγκους για τη γραμματεία και για το ειδικό σύστημα διαπίστευσης των παραγγελιών, ομάδες διανομής, παρκαδόρους, ελεγκτές κυκλοφορίας, ομάδα σίτισης.

Ας σημειωθεί ότι ο παραγωγός ουσιαστικά δεν προσέρχεται στον προκαθορισμένο τόπο για να πραγματοποιήσει πώληση, αλλά για να παραδώσει απλώς τα προϊόντα συναλλαγής που έχει προηγηθεί στο διαδίκτυο. Πρόκειται δηλαδή για ηλεκτρονικό -και όχι για υπαίθριο- εμπόριο. Έτσι δουλεύουν οι περισσότερες πρωτοβουλίες πωλητών προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες, τουλάχιστον όσες ανήκουν στο κοινό δίκτυο 16 πόλεων στο οποίο μετέχει και η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας.

Τελικά, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα τι θα γίνει αύριο. Υπάρχει η ελπίδα ότι μέχρι το Σάββατο το πρωί ίσως αποδώσουν οι πιέσεις που έχουν ασκηθεί από τα κινήματα πολιτών, ώστε το υπουργείο Ανάπτυξης να προβεί σε κάποια ερμηνευτική διορθωτική κίνηση που θα επιτρέψει τελικά στους παραγωγούς να διαθέτουν ελεύθερα, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, τα προϊόντα τους στους καταναλωτές. Σε αντίθετη περίπτωση, η ομάδα εθελοντών και οι συγκεκριμένοι παραγωγοί θα αναγκαστούν, παρά τη θέλησή τους, να μην πραγματοποιήσουν την εκτέλεση των 740 παραγγελιών ή μέρους αυτών.

Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν προτίθενται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Στο χώρο της διανομής θα ενημερώσουν τους πολίτες γι’ αυτό το χτύπημα εναντίον του Κινήματος Χωρίς Μεσάζοντες και θα αναδείξουν ως κύρια υπεύθυνους για τη ματαίωση των αγορών που έχουν τόση ανάγκη, εν μέσω της κρίσης, τους τέσσερις τοπικούς βουλευτές που όλοι τους υπερψήφισαν τις συγκεκριμένες διατάξεις (Μάνη Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Δημήτριος Χριστόγιαννης), οι οποίοι θα απεικονίζονται σε τέσσερις γιγαντοαφίσες στο χώρο της διανομής. (Πρόταση της στήλης: Ίσως θα ’πρεπε να υπάρχουν και μερικά βελάκια, ώστε να γίνει ένας διαγωνισμός darts με στόχο τα πορτρέτα τους). Παράλληλα, οι προσερχόμενοι θα κληθούν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, διότι εντός των επόμενων ημερών προγραμματίζεται γενική συνέλευση επί του θέματος στο κέντρο της Κατερίνης.

Αυτές ήταν οι συζητήσεις και τα σχέδια που ακούγονταν μετά την παρουσίαση του «Ημερολόγιου ενός ανέργου», χτες βράδυ στον συναρπαστικό χώρο του Καπνικού Σταθμού της Κατερίνης. Σταματάω όμως εδώ. Ο Καπνικός Σταθμός είναι ένα άρθρο από μόνος του – τι άρθρο, βιβλίο ολόκληρο μπορώ να γράψω με την ωραία περιπέτεια της ανακαίνισης και της αξιοποίησής του από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας.