Αόρατες διαδρομές

Είναι ο τίτλος της νέας κοινωνικής πρωτοβουλίας του περιοδικού δρόμου «σχεδία».

Πρόκεται για ένα πρόγραμμα περιηγήσεων στο κέντρο της Αθήνας με οδηγούς (νυν και πρώην) άστεγους συμπολίτες μας.

Στα πρότυπα αντίστοιχων περιηγήσεων που διοργανώνονται σε πολλές πόλεις του εξωτερικού (Μόναχο, Αμβούργο, Βασιλεία, Λονδίνο, Βαρκελώνη, Πράγα, Ταϊπέι/Ταϊβάν κ.ά.), οι διαδρομές που ακολουθούν οι περιηγήσεις της «σχεδίας» περιλαμβάνουν κάποιες από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του κέντρου της πόλης (συσσίτια, υπνωτήρια, κέντρα απεξάρτησης, κέντρα ημέρας κ.ά).

Οδηγοί σε αυτές τις περιηγήσεις θα είναι τρεις άνθρωποι του περιοδικού. Και για τους τρεις, ο δρόµος ήταν (ή και παραμένει) κάτι πολύ σημαντικότερο από μια διαδρομή. Σηματοδοτεί την απώλεια. Την απώλεια της ασφαλούς κατοικίας, της στέγης, του ζεστού καταφυγίου που είναι το σπίτι για τον καθένα μας. Ο Χρήστος, ο Λάμπρος και ο Γιάννης, οι τρεις πρώτοι οδηγοί µας στις «Αόρατες Διαδρομές» (αυτός είναι ο τίτλος των περιηγήσεων), είναι ή υπήρξαν άστεγοι. Ο δρόμος ήταν ή παραμένει το «σπίτι» τους.

Ο δρόµος σηματοδοτεί και την ελπίδα, όμως. Άλλωστε, στους δρόμους, και σήμερα και πάντα, θα συναντήσει κανείς την ανθρωπιά.

Οι οδηγοί δίνουν πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχει κάθε δομή, αλλά και πώς οι ίδιοι έχουν βιώσει ή εξακολουθούν να βιώνουν τη ζωή στο δρόμο, τις ανθρώπινες σχέσεις, την ποιότητα των υπηρεσιών, την ανθρωπογεωγραφία των δομών και του δυναμικού τους, που πασχίζει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και της διαφύλαξης της αξιοπρέπειάς μας, ως άτομα και ως κοινωνία.

Αυτό είναι και το σημαντικότερο στοιχείο των «Αόρατων Διαδρομών»: Η προσωπική αφήγηση. Η μετάδοση, με άλλα λόγια, της βιωματικής εμπειρίας των οδηγών από τη ζωή στο δρόμο. Όλοι οι οδηγοί είναι μέλη του δικτύου διανομής της «σχεδίας».

Βασικός στόχος των περιηγήσεων της «σχεδίας» είναι να ενεργοποιήσουν τον ίδιο τον άνθρωπο-οδηγό. Να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες να υποστηρίξει τον εαυτό του, να εκπαιδευτεί, να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την κοινωνική (επαν)ένταξη. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να ακούσουμε τις προσωπικές μαρτυρίες, να γνωρίσουμε την πόλη και τους ανθρώπους της από μια άλλη οπτική. Την οπτική συνανθρώπων μας που ζουν δίπλα μας, στην πόλη μας, και στερούνται μιας ασφαλούς κατοικίας. Η αρχή της κινητοποίησης είναι η γνώση και η ευαισθητοποίηση.


Ο χάρτης της διαδρομής

Οι πρώτες περιηγήσεις θα ξεκινούν από τα γραφεία της «σχεδίας», στον Άγιο Παύλο. Θα ακολουθούν μια διαδρομή που θα περνά από την πλατεία Βάθης, τη Σωκράτους, την Πειραιώς, τη Μενάνδρου, τη Ζήνωνος, τη Δεληγιώργη, τη Σοφοκλέους και την οδό Αθηνάς, θα μπαίνουν στη γειτονιά του Ψυρρή και θα καταλήγουν στο Μοναστηράκι. Σε ένα από τα καφέ που είναι ενταγµένα στο δίκτυο του «καφέ που περιμένει». Εκεί, θα υπάρχει η δυνατότητα για έναν καφέ, περισσότερη κουβέντα, αλλά και για έναν καφέ που θα... περιμένει.


Βασικές πληροφορίες

Οι περιηγήσεις θα ξεκινούν κάθε Σάββατο στις 11:00 το πρωί από τα γραφεία του περιοδικού δρόμου «σχεδία».

  • Η διάρκεια είναι περίπου δύο ώρες
  • Το κόστος συμμετοχής είναι 6€* (3€ για μαθητές), ενώ η συμμετοχή ανέργων και συνταξιούχων είναι δωρεάν
  • Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι από 15 ετών και άνω
  • Οι περιηγήσεις γίνονται στην ελληνική γλώσσα, αλλά υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας σε γκρουπ (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά κ.ά)
  • Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά γκρουπ είναι τα 15 άτομα και ο ελάχιστος αριθμός είναι τα 5 άτομα
  • Σε περίπτωση που υπάρχει ενδιαφέρον για ομαδικές συμμετοχές (φορείς, σχολεία, αλλά και παρέες φίλων κ.λπ.), είναι δυνατή η πραγματοποίηση περιήγησης σε διαφορετική μέρα της εβδομάδας, κατόπιν συνεννόησης.


Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Για κρατήσεις και περισσότερες πληροφορίες: 

Τηλέφωνο: +30 213 0231220


*Από τα 6€ το 50% (3€) αποτελεί απευθείας έσοδο για τον οδηγό. Το υπόλοιπο 50% είναι για τις δαπάνες λειτουργίας, επικοινωνίας και εκπαίδευσης των οδηγών, αλλά και για την πληρωμή των αναλογούντων φόρων. Αν υπάρξει αδιάθετο υπόλοιπο, θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια» και την ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων, στόχος της οποίας είναι η ενεργοποίηση και, εν τέλει, η κοινωνική ένταξη ή επανένταξη των αστέγων και άλλων συμπολιτών μας που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τον αθλητισμό, και δη το παιχνίδι του ποδοσφαίρου.

Πηγή: www.shedia.gr