Σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης περνούν τα κέντρα κράτησης μεταναστών με απόφαση Δένδια

Και τυπικά ισχύει πλέον το καθεστώς ιδιωτικής φύλαξης των κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών, μετά και το πράσινο φως που έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.Ο διαγωνισμός, που θα ολοκληρωθεί αυτόν τον μήνα, αφορά τα προαναχωρησιακά κέντρα αλλοδαπών στην Κόρινθο, στο Παρανέστι Δράμας και στο φυλάκιο Ορεστιάδας. Το τίμημα αγγίζει τα 15 εκ. ευρώ ανά έτος.



Η προκήρυξη προβλέπει ειδική εκπαίδευση των ιδιωτών σε κέντρα εκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας., ενώ η δράση των ιδιωτικών εταιρειών θα είναι συμπληρωματική στο έργο των φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας. Πάντως, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, ο κύριος λόγος για την απόφαση να εισέλθουν ιδιωτικές εταιρείες στην φύλαξη των κέντρων κράτησης είναι οι περιορισμένες δυνατότητες της Αστυνομίας σε αυτές τις περιοχές, λόγω έλλειψης δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην προκήρυξη, για το πρώτο υποέργο, αυτό του κέντρου κράτησης Κορίνθου, το ποσό ανέρχεται στα 5.273.520 ευρώ και αφορά 86 άτομα. Αντίστοιχα, για το κέντρο Παρανεστίου Δράμας το κόστος θα ανέλθει σε 4.415.040 ευρώ ανα έτος, με το προσωπικό φύλαξης στα 72 άτομα, ενώ για το κέντρο κράτησης Φυλάκιου Ορεστιάδας, σε 2.422.140 ευρώ για 79 άτομα.

Η χρηματοδότηση γίνεται με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Επιστροφής της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: http://www.koolnews.gr