Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης: Συγκέντρωση - διαμαρτυρία έξω από το ΑΤ Ομονοίας (βίντεο)


Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό τμήμα Ομονοίας (Γ Σεπτεμβρίου & Βερανζέρου) την Τετάρτη 11/12.



Σκοπός της πρωτοβουλίας ήταν να καταγγελθούν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης μεταναστών. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα υπάρχει μια κατάσταση που τρομοκρατεί, βασανίζει και εξευτελίζει χιλιάδες ανθρώπους και μας προσβάλλει όλους: τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων.


Το μόνο «αδίκημα» που έχουν διαπράξει οι χιλιάδες που στοιβάζονται σε αυτά είναι ότι βρίσκονται εδώ χωρίς χαρτιά, ανεξάρτητα αν έρχονται από τη φλεγόμενη Συρία, τη σκλαβωμένη Παλαιστίνη ή αφρικανικές χώρες που μαστίζονται από την εξαθλίωση. Το ελληνικό κράτος, καταπατώντας ευρωπαϊκές συμβάσεις αλλά και το ίδιο το Σύνταγμά του, χωρίς ίχνος ευαισθησίας και ανθρωπιάς, καταδικάζει για 18 μήνες χιλιάδες μετανάστες/ριες, ακόμα και παιδιά, αρρώστους, θύματα βασανιστηρίων, στην αποκρουστικότερη μορφή φυλάκισης, δίχως προαυλισμό, στοιχειώδη υγιεινή, σίτιση και περίθαλψη, χωρίς καμία επαφή με τους δικούς τους, για να αποτρέψει τη μετανάστευση προς την Ελλάδα. Μάλιστα, έχει το θράσος να κατηγορεί τους μετανάστες ως «υγειονομική βόμβα», όταν με τη διάλυση της δημόσιας υγείας και την πλήρη αδιαφορία για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης κυριολεκτικά βομβαρδίζει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων, ντόπιων και ξένων.


Στη συγκέντρωση έξω από το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας μίλησαν εκπρόσωποι αντιρατσιστικών οργανώσεων και κομμάτων ενώ πρόσφυγες κατέθεσαν την εμπειρία τους.


Είναι μεγάλης σημασίας και πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι την Τετάρτη 18 Δεκέμβριου στην Ομόνοια (στις 5μ.μ) θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και διαδήλωση με την ευκαιρία της πανευρωπαϊκής μέρας δράσης ενάντια στα κέντρα κράτησης μεταναστών. (http://nodetention.blogspot.gr/).


Στο φακό του left εμφανίζονται:


Ο Νασίμ Λομανί, (Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης) που υπήρξε και ο συντονιστής της εκδήλωσης.


Ο Μπαχμέν, Ιρανός πρόσφυγας, που υπήρξε κρατούμενος για αρκετούς μήνες σε αστυνομικό τμήμα κατέθεσε τη δική του μαρτυρία για τις συνθήκες κράτησης.  


Η Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.


Η Γιάννα Κούρτοβικ, δικηγόρος, εκ μέρους του Δικτύου για τα Πολιτικά και Δημοκρατικά Δικαιώματα.


Ο Δημήτρης Σαραφιανός, δικηγόρος.


Η Δήμητρα Σπαθαρίδου, εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας.


Ο Θανάσης Κούρκουλας, από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»


Ο Νικόλας, εκ μέρους των Νέων ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε τα βίντεο:




















πηγή: http://left.gr/