Μοναδική χαρά στη κρίση η συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις

Φωτογραφία: Στέφανος (ζωγραφική σε χαρτονομίσματα,με θέμα την κρίση)
Η μοναδική χαρά που αναφέρουν οι ερωτώμενοι στην έρευνα του ΕΚΠΑ για τις "εικόνες" κρίσης και τις επιπτώσεις στους Έλληνες, είναι αυτή που νιώθουν όταν συμμετέχουν σε συλλογικές δράσεις, σημειώνει η Μπετίνα Ντάβου, καθηγήτρια ψυχολογίας και συντονίστρια της έρευνας, μιλώντας στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη. 

Η Μπ. Ντάβου αναφέρει επίσης, πως βάσει της έρευνας, το ΜΜΕ παρουσιάζουν την κρίση ως τραγικές προσωπικές περιπτώσεις, αποκομμένες από το κοινωνικό περιβάλλον. 

Για τους νέους κάτω των 23 ετών, ανέφερε πως δηλώνουν διάθεση κινητοποίησης σε εναλλακτικές δράσεις. 

Λίγα λόγια για την έρευνα

"ΒΙΟΜΕ: Οι εργάτες που νίκησαν το δόγμα του σοκ" (βίντεο)

"Η κοινωνία που στέκεται όρθια, διεκδικεί αξιοπρέπεια, δικαιώματα και προσπαθεί να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο. Κινήματα, ενεργοί πολίτες, αλληλεγγύη, δράσεις και ιδέες για να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε και σκεφτόμαστε."

Ζίγκμουντ Μπάουμαν: "δεν είναι κρίση, είναι αναδιανομή πλούτου"

Ο επίτιμος καθηγητής κοινωνιολογίας Ζίγκμουντ Μπάουμαν μιλά για την κρίση, τον καταναλωτισμό, τις μορφές αντίστασης, την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και το πώς βλέπει το μέλλον.
Τη συνέντευξη πήραν η Ντίνα Δαβάκη και ο Δημήτρης Μπούκας για την εφημερίδα Η Εποχή.



Η Ελλάδα και η Νότια Ευρώπη διέρχονται μια παρατεταμένη οικονομική κρίση και δέχονται συνέχεια σκληρά μέτρα λιτότητας. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτά που συμβαίνουν;

Τα μέτρα συνδέονται με τα δάνεια που ζητούνται. Είναι σημαντικό όμως να δει κανείς για ποιο σκοπό χρησιμοποιούνται τα δάνεια που δίνονται στην Ελλάδα. Αν χρησιμοποιούνται για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε απλά τρέφεται η ρίζα του προβλήματος και οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν αμείωτες. Οι οικονομικές κρίσεις έχουν να κάνουν όχι με καταστροφή του πλούτου, αλλά με αναδιανομή του. Σε κάθε κρίση υπάρχουν πάντα κάποιοι που κερδίζουν περισσότερα χρήματα σε βάρος των άλλων. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, μετά την κρίση έχει παρατηρηθεί μια αργή ανάκαμψη, όμως το 93% του επιπλέον ΑΕΠ που δημιουργήθηκε, κατέληξε μόνο στο 1% του πληθυσμού.


Στα βιβλία σας έχετε πολλές φορές αναφερθεί στον καταναλωτισμό της σύγχρονης, μετανεωτερικής κοινωνίας. Σε τι βαθμό υπάρχει συμβατότητα μεταξύ καταναλωτισμού και μέτρων λιτότητας; 



"Ο θαλάσσιος δρόμος προς την Ευρώπη"

Οι άνθρωποι που ρισκάρουν τις ζωές τους για να φθάσουν στην Ευρώπη πολύ συχνά καλούνται «μετανάστες», όμως η υφιστάμενη κρίση της Μεσογείου είναι πρωταρχικά μία προσφυγική κρίση. Η μεγάλη πλειονότητα των χιλιάδων ανθρώπων που πραγματοποίησαν επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια στη Μεσόγειο για να προσεγγίσουν την Ευρώπη στους έξι πρώτους μήνες τους 2015 διαφεύγουν από πολέμους, συγκρούσεις ή διωγμούς. 

Αυτό το γεγονός καθιστά την πρόσφατη κρίση στη Μεσόγειο πρωταρχικά (και ουσιαστικά) μία προσφυγική κρίση, σύμφωνα και με την καινοτόμο Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 1 Ιουλίου.