Ψηφίστηκε επί της αρχής, από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές (Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου) το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση του κώδικα ελληνικής ιθαγένειας, που αποκαθιστά την αδικία για τα παιδιά των μεταναστών και τους χορηγεί την ελληνική ιθαγένεια.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΝΔ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, η Χρυσή Αυγή καταψήφισε και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται επί των άρθρων.
Προηγήθηκε ακρόαση εκπροσώπων περίπου 20 φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία του νομοσχεδίου, καθώς καλύπτει ένα σημαντικό κενό για τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών, ενώ ζήτησαν αλλαγές σε κάποια σημεία του νομοσχεδίου, όπως η επιτυχής ολοκλήρωση της φοίτησης ως προϋπόθεση για την απόκτηση της ιθαγένειας, η απουσία μέριμνας για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και για τα παιδιά που φοιτούν σε ξενόγλωσσα σχολεία, η απόρριψη των αιτήσεων εάν συντρέχει ποινικό κώλυμα και η σύνδεση της απόδοσης ιθαγένειας στα παιδιά με την κατάσταση νομιμότητας των γονιών τους.
Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, και χτες ξεκίνησε στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής η συζήτηση.
Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανέφερε χτες στη Βουλή ότι θα μπορέσουν να λάβουν σε πρώτη φάση την ελληνική ιθαγένεια,περίπου 100.000 παιδιά μεταναστών.
Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο
Μετά την απογοήτευση στους ίδιους τους μετανάστες και στους αλληλέγγυους που αγωνίστηκαν χρόνια για το ζήτημα, από την απόρριψη του νόμου Ραγκούση για τη δεύτερη γενιά μεταναστών, εκ μέρους του ΣτΕ, το 2010, έφτασε η ώρα να αποκατασταθεί μια γενιά που έχει κάθε δικαίωμα να πάρει την ελληνική ιθαγένεια.
Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι, την ελληνική ιθαγένεια αποκτούν:
- Τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση εγγραφής και φοίτησης σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και νόμιμης συνεχούς παραμονής ενός εκ των γονέων τους, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
- Ανήλικοι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- Αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτοι ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ, εφόσον διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
Επανακαθορίζονται θέματα σχετικά με τη διαδικασία απώλειας της ελληνικής ιθαγένειας από τέκνο αλλοδαπού που την απέκτησε με δήλωση ή πολιτογράφηση.
Επίσης, στον νέο κώδικα, ρυθμίζονται θέματα για τη χορήγηση άδειας διαμονής με δικαίωμα εργασίας στους πολίτες τρίτων χωρών.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια.
Πηγή: www.stokokkino.gr