Αλληλεγγύη / αντίσταση / αυτοοργάνωση
Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου «ΠΡΑΞΗ» αποτελεί πρωτοβουλία πολιτών από διάφορα κοινωνικά στρώματα που θέλουν να αντισταθούν στην οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που κάθε μέρα μεγαλώνει όλο και πιο πολύ στη χώρα μας.
- όταν οι δομές του κοινωνικού κράτους καταρρέουν
- όταν η φτώχεια, η πείνα, η απελπισία κάνουν τη χώρα να μοιάζει με μια χώρα σε καιρό πολέμου
- όταν παραβιάζονται τα στοιχειώδη δικαιώματα στην υγεία, αξιοπρεπή διαβίωση, στην προσωπική ανάπτυξη και την πρόσβαση στα προϊόντα του πολιτισμού
- όταν καταπατώνται όλα τα εργασιακά δικαιώματα και μοιάζουν όλα να επιστρέφουν στον 19ο αιώνα
- όταν δεν είναι πια αυτονόητο ότι τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, να σιτίζονται, να έχουν πρόσβαση στην υγεία.
Πώς αντιστεκόμαστε στην κρίση;
Αυτή τη στιγμή, σε πολλά μέρη του κόσμου, στη χώρα μας, αλλά και στο Δήμο μας, οι πολίτες οργανώνονται δημιουργώντας Κοινωνικά Δίκτυα πολιτών, άλλα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα ή και άλλες κινήσεις, που συνεργάζονται και ανιχνεύουν τρόπους κοινής δράσης και αλληλοβοήθειας με στόχο:
- να ανακουφίσουν τον πόνο και να αντιμετωπίσουν τη βίαιη αλλαγή του οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου των ιδίων και των συμπολιτών τους
- να συμβάλλουν στη διατήρηση και στην ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής
- να αποδείξουν στην πράξη τη σπουδαιότητα της συλλογικής δράσης εφόσον αυτή διέπεται από την αρχή «Οι άνθρωποι και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη»
- να προσφέρουν την απαραίτητη συμπαράσταση αλλά να «χτίζουν» και συνειδήσεις οι οποίες να ξυπνάνε στις ψυχές των ανθρώπων όχι την ευγνωμοσύνη αλλά την ανάγκη προσφοράς και από μέρους τους και την αγωνιστική διάθεση να αλλάξουν τις συνθήκες που τους έφεραν στην κατάσταση της ένδειας.
Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον Άγιο Δημήτριο
Μετά από αρκετές ζυμώσεις καταθέτουμε έναν κώδικα συνεννόησης για το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Μπραχάμι βασισμένο στις εξής αρχές:
- Tο Δίκτυο αλληλεγγύης δεν αναλαμβάνει ευθύνες και υποχρεώσεις του ευρύτερου κράτους. Διεκδικούμε από το κράτος, δεν το υποκαθιστούμε, συμβάλλοντας παράλληλα με τις δυνάμεις μας, με την προσφορά μας και με αλληλοβοήθεια, στη στήριξη όλων των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ανάγκη, ανεξάρτητα από το χρώμα, την ηλικία, το θρήσκευμα, το φύλο και την καταγωγή του καθενός.
- Στο Δίκτυο συμμετέχουμε ως άτομα με τις επαγγελματικές, επιστημονικές, κοινωνικές ή άλλες ιδιότητες που ο καθένας επιθυμεί να δηλώσει.
Τρόποι λειτουργίας του δικτύου :
α) Το δίκτυο λειτουργεί με αυτοδιαχείριση και δημοκρατικές διαδικασίες.
β) Γίνεται προσπάθεια οι αποφάσεις να λαμβάνονται με συναίνεση.
γ) Είναι αυτόνομο, αλλά συνεργάζεται και ανταλλάσσει εμπειρίες, πληροφορίες με παρόμοια Δίκτυα.
δ) Οργανώνει τον κοινό αγώνα απέναντι σε αυτούς που μας έφτασαν ως εδώ, όχι στη βάση της «φιλανθρωπίας» που κατευνάζει και απενοχοποιεί, αλλά στη βάση της αλληλεγγύης που αφυπνίζει και ενεργοποιεί.
Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, την προσφορά, τις ανάγκες, την υποδομή κ.λπ. του Δικτύου οι επιμέρους στόχοι διευρύνονται και αν χρειαστεί αναπροσαρμόζονται.
Στόχοι του κοινωνικού δικτύου αλληλεγγύης «ΠΡΑΞΗ»
Άμεσοι στόχοι είναι:
α) Η σύσταση του Δικτύου με την πλατιά συμμετοχή πολιτών που μοιράζονται τις ανησυχίες μας για τη σημερινή κατάσταση και την επιθυμία για αλληλέγγυα δράση.
β) Η καταγραφή των άμεσων κοινωνικών προβλημάτων των συμπολιτών μας με πιεστικές ανάγκες που οι κρατικές υπηρεσίες δεν καλύπτουν με επάρκεια.
γ) Η παροχή νομικών, οικονομικών-λογιστικών συμβουλών, κλπ..
δ) Άμεση επαφή με το δίκτυο «χωρίς μεσάζοντες»
ε) Συμβολή στην αλληλοπληροφόρηση των δομών αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στο δήμο μας και σε όλη την Αθήνα ώστε να κατευθύνονται οι πολίτες που θα έρχονται σε επαφή με το δίκτυο, σε δομές ανάλογα με τις ανάγκες τους
στ) Η στέγη που εξασφαλίσαμε θα λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης (κοινωνικό στέκι) και αναφοράς για την υλοποίηση του προγράμματος αλληλοβοήθειας.
Δευτερεύοντες στόχοι είναι να οργανωθούν:
α) Ανταλλακτικά παζάρια (χωρίς χρήματα)
β) Τράπεζα χρόνου και άλλα….
Λίγες επιπλέον σκέψεις για το εγχείρημά μας ....
Κατά καιρούς αρκετοί συμπολίτες μας και εργαζόμενοι στην περιοχή μας έχουν εκφράσει τη διάθεση να συμμετέχουν στη δημιουργία ενός Δικτύου Αλληλεγγύης. Η τοπική κοινωνία έχει ανταποκριθεί στο παρελθόν, και μάλιστα γενναιόδωρα, σε εκκλήσεις κοινωνικής προσφοράς.
Παραδείγματα αυτοοργανωμένων δομών μπορούμε να βρούμε να λειτουργούν ήδη στην περιοχή μας. Το δικό μας εγχείρημα δε λειτουργεί αντιπαραθετικά με τέτοιες συλλογικότητες με τις οποίες μοιραζόμαστε άλλωστε κοινές αντιλήψεις για τα θέματα της αλληλεγγύης. Αντίθετα, θα επιδιώξουμε να λειτουργούμε σε συνεργασία με αυτές τις κινήσεις, όπως επίσης και με αντίστοιχες δραστηριότητες που υφίστανται ακόμη και από θεσμούς, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση με κριτική στάση και διάθεση στην τελευταία.
Ο λόγος είναι ότι οι περισσότερες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης των περισσότερων δήμων συγκροτούνται με σκοπό να αντικαταστήσουν τις καθολικές κοινωνικές υπηρεσίες που παρείχαν στο παρελθόν. Αντί να τις αναβαθμίσουν ή να τις εμπλουτίσουν, τις καταργούν και δίνουν τη θέση τους σε ΜΚΟ ή διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως προγράμματα «Κοινωνικών Παντοπωλείων» ή άλλα κοινοτικά προγράμματα (2ωρίτες, 5ωρίτες).
Τα προγράμματα αυτά που προωθούνται από μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος ή την πλειοψηφία της ηγεσίας των Αυτοδιοικητικών Αρχών, συμβάλουν κυριολεκτικά στη διάλυση θεμελιωδών δικαιωμάτων, εργασιακών κατακτήσεων και του κοινωνικού ιστού.
Το δικό μας εγχείρημα κρατάει αποστάσεις απέναντι σε τέτοιες πρωτοβουλίες που έρχονται μεν να καλύψουν τις ανάγκες που δημιουργούνται από την παρατεταμένη φτωχοποίηση και εγκατάλειψη της καθολικής κάλυψης βασικών κοινωνικών αγαθών, ωστόσο τις καλύπτουν με τρόπο μερικό και αναξιοπρεπή γιατί όχι μόνο έχουν πολλές φορές ασφυκτικές προθεσμίες και μικρή δημοσιοποίηση, αλλά και εστιάζουν σε εισοδηματικά κριτήρια χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι μερίδα του πληθυσμού που έχει άμεση ανάγκη στήριξης δεν έχει να παρουσιάσει αποδεικτικά εισοδήματος, είτε γιατί δεν μπορεί, είτε γιατί δεν θέλει για λόγους αξιοπρέπειας.
Το δικό μας εγχείρημα υπολογίζει και σε καμία περίπτωση δε μηδενίζει τις επιθυμίες και την ενεργό συμμετοχή ανθρώπων που πραγματικά ενδιαφέρονται να βοηθήσουν το συνάνθρωπό τους και έχουν ενταχθεί σε δομές όπως διάφορες καμπάνιες συλλογής τροφίμων με «πρωτοβουλίες» καναλιών σε συνεργασία με την εκκλησία, ή άλλους φορείς (μεταξύ των οποίων και διάφορα δίκτυα εθελοντών Δήμων ή άλλων). Ωστόσο, διαφοροποιούμαστε από αυτές γιατί πολλές από αυτές υλοποιούνται από διάφορους επιχειρηματίες οι οποίοι ξαφνικά και στο πλαίσιο της περιβόητης «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» (sic!) κλπ, προσπαθούν να μας πείσουν (και αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι αφορά την εκκλησία) ότι νοιάζονται για τη «αλληλεγγύη» και να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι μεταξύ άλλων είναι και αυτοί που ευθύνονται για την εξάπλωση της φτώχειας, της κατάργησης του κοινωνικού κράτους κλπ.
Καμία δεξιότητα, κανένας χρόνος, καμία ζωή δεν είναι κατώτερη από τις άλλες.
Κανένας μόνος του στην κρίση.
ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«ΠΡΑΞΗ»