Ρίο 2016: Μήνυμα ελπίδας και ειρήνης από την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων (βίντεο)

«Δεν έχουν πατρίδα, δεν έχουν ομάδα, ούτε σημαία ούτε εθνικό ύμνο. Θα τους προσφέρουμε ένα σπίτι στο Ολυμπιακό Χωριό, μαζί με τους αθλητές όλου του κόσμου».

Με τα λόγια αυτά, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ ανακοίνωσε την επίσημη συμμετοχή 10 προσφύγων στη διοργάνωση του Ρίο ντε Ζανέιρο, υπό την ολυμπιακή σημαία και με τα αρχικά ROT (Refugee Olympic Team).

«Θα αποδείξουν στον κόσμο ότι, παρά τις αφάνταστες τραγωδίες που έχουν αντιμετωπίσει, κάθε άνθρωπος μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία με το ταλέντο, τις ικανότητες και τη δύναμη του πνεύματός του», πρόσθεσε ο Γερμανός πρόεδρος.

Επιλεγμένοι μέσα από 43 υποψηφίους, αυτοί οι έξι άνδρες και τέσσερις γυναίκες προέρχονται από 4 χώρες και αγωνίζονται σε 3 αθλήματα: δύο Σύροι κολυμβητές, δύο τζουντόκα από τη Δημοκρατία του Κονγκό και έξι δρομείς από την Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν.

 
Η επιλογή έγινε βάσει της προσωπικής τους κατάστασης, των αθλητικών τους ικανοτήτων και με πιστοποιημένο το στάτους τους ως προσφύγων από τον ΟΗΕ.

«Ολοι τους ξέφυγαν από μια πολύ βίαιη πραγματικότητα και καταδιώξεις στη χώρα τους και αναζήτησαν καταφύγιο σε διάφορες περιοχές του κόσμου, από το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έως την Κένυα και τη Βραζιλία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Η πρωτοβουλία της συμμετοχής τους στους Αγώνες του Ρίο είναι πρωτοφανής και στέλνει ισχυρό μήνυμα στήριξης και ελπίδας στους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο».

Η ομάδα των προσφύγων θα παρελάσει στην τελετή έναρξης στο «Μαρακανά» υπό την ολυμπιακή σημαία, προτελευταία, αμέσως πριν από τη διοργανώτρια Βραζιλία.

Στη διάρκεια της διοργάνωσης, θα αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλη ομάδα, θα μπει στα προγράμματα αντιντόπινγκ, αλλά τα έξοδά της θα καλυφθούν από τη ΔΟΕ, η οποία έχει ορίσει επίσης τους επίσημους συνοδούς, προπονητές και ιατρικό τιμ της.

Η συμμετοχή των προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε αναγγελθεί από τον Τόμας Μπαχ στις 3 Μαρτίου, ενώ μερικές εβδομάδες αργότερα πρωταγωνίστησαν και στην ολυμπιακή λαμπαδηδρομία.

Ο Σύρος Ιμπραχίμ αλ Χουσεΐν, που ζει πλέον στην Ελλάδα, μετέφερε τη δάδα μέσα από το στρατόπεδο προσφύγων στον Ελαιώνα.

Ο Αλ Χουσεΐν ήταν αθλητής, έως ότου έχασε το πόδι του σε βομβαρδισμό στη χώρα του.

Μια 12χρονη συμπατριώτισσά του, η Χανάν Ντάκα, ήταν από τις πρώτες λαμπαδηδρόμους επί βραζιλιάνικου εδάφους μία εβδομάδα αργότερα.

«Το σημαντικότερο πράγμα στον αθλητισμό είναι να απολαμβάνεις την άσκηση και τη συμμετοχή και να κάνεις φίλους. Μεταφέροντας την ολυμπιακή φλόγα, δείχνουμε σε όλο τον κόσμο ότι οι πρόσφυγες είναι πραγματικοί άνθρωποι και μπορούν να κάνουν θετικά πράγματα».  (...)

Δείτε το βίντεο του ΟΗΕ για τους #TeamRefugees:
Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr 
Πηγή βίντεο: www.youtube.com