Κλόουν Χωρίς Σύνορα χαρίζουν χαμόγελα στα προσφυγόπουλα (βίντεο)

Ένα παράξενο μπουλούκι από κλόουν βρέθηκαν στη Λέσβο και σκόρπισε χαμόγελα στους πρόσφυγες - μικρούς και μεγάλους. "Όλοι οι άνθρωποι γελούν στην ίδια γλώσσα", μας λέει στο βίντεο που ακολουθεί ο Clay Mazing, κλόουν Χωρίς Σύνορα: 




Ξέρουμε για τους "Γιατρούς" και τους "Δημοσιογράφους χωρίς σύνορα". Λιγότερο γνωστοί είναι οι «Κλόουν χωρίς σύνορα». Κι όμως εδώ και μερικά χρόνια σκορπούν το γέλιο στα παιδιά του κόσμου. Τα όρια τους προκειμένου να απαλύνουν τον πόνο των άλλων ξεπερνά η ομάδα τους, η οποία στέλνει σε εμπόλεμες περιοχές κλόουν με μοναδικό τους «όπλο» το χαμόγελο και την διάθεση να διασκεδάσουν τα ανήλικα παιδιά, τα οποία υποφέρουν από τις φρικτές συνθήκες των εμπόλεμων συγκρούσεων.


Οι «Κλόουν χωρίς σύνορα» προσφέρουν γέλιο για να ανακουφίσουν τον πόνο όλων, ιδίως όμως των παιδιών, που ζουν σε περιοχές κρίσης, σε στρατοπέδα προσφύγων, ζώνες συγκρούσεων και χώρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Ιδρύθηκαν στη Βαρκελώνη τον Ιούλιο του 1993.
Η ιδέα ξεκίνησε όταν ο Tortell Poltrona, ένας επαγγελματίας κλόουν στην Ισπανία, κλήθηκε να τραγουδήσει σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Κροατία.

Η παράσταση προσέλκυσε απροσδόκητα κοινό πάνω από 700 παιδιά, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για γέλιο και ψυχαγωγία σε καταστάσεις κρίσης. Ίδρυσε λοιπόν τους "Κλόουν Χωρίς Σύνορα" για να προσφέρουν το χιούμορ ως μέσο ψυχολογικής υποστήριξης σε κοινότητες που έχουν υποστεί καταστροφές, δυστυχία και τραύματα.

Μιά νέα περιοδεία διοργανώθηκε τον Μάιο του 1993, και αυτή τη φορά δύο καλλιτέχνες, οι Boni & Caroli, συνοδεύσαν τον Tortell στο ταξίδια στα στρατόπεδα προσφύγων στην Κροατία.

Ακολούθησε μια σειρά παραστάσεων στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Σύντομα οι "Κλόουν Χωρίς Σύνορα" ξεπηδήσαν στη Γαλλία και τη Σουηδία. Το κίνημα CWB επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές συγκρούσεων, από τη Δυτική Σαχάρα, στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, στην Κολομβία και σε άλλες χώρες σε όλη την Κεντρική Αμερική. Μέχρι το 2000, πάνω από εκατό αποστολές είχαν ξεκινήσει.

Σήμερα οι «Κλόουν χωρίς σύνορα» υπάρχουν σε εννέα χώρες, Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Νότια Αφρική, Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή άρθρου (after the break): www.o-klooun.com
Πηγή βίντεο: www.youtube.com