Ένα "ευχαριστώ" μεταξύ φίλων...

"Όταν βρίσκεσαι σε μια μάχη με έναν εχθρό τόσο μεγαλύτερο από εσένα, τόσο πιο δυνατό από εσένα, το να ανακαλύπτεις ότι είχες έναν φίλο που δεν ήξερες ότι υπήρχε, είναι το καλύτερο αίσθημα στον κόσμο. Γι' αυτό, σας ευχαριστούμε."*


Δανειζόμαστε λόγια "κινηματογραφικά" στην ανάρτηση αυτή, για να μοιραστούμε δυο ιστορίες απροσδόκητων πράξεων αλληλεγγύης που μας συγκίνησαν και οφείλουμε να τις αναφέρουμε.
Την Παρασκευή 11/9, η ομάδα τροφής του δικτύου πραγματοποίησε εξόρμηση στο σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτης" (στον αριθμό 161 επί της λεωφ. Αγίου Δημητρίου), με σκοπό να συγκεντρώσουμε τρόφιμα μακρά διάρκειας, με τα οποία ενισχύουμε οικογένειες στο Μπραχάμι που έχουν ανάγκη στήριξης. Προς το τέλος της δράσης, κι ενώ δεν ελπίζαμε σε ολοκλήρωση με μεγάλη ποσότητα τροφίμων, ένας νεαρός -περαστικός- παίρνει ένα από τα φυλλάδιά μας. Στα λεπτά που ακολούθησαν, ο νεαρός κύριος μπήκε στο σούπερ μάρκετ, ψώνισε ένα ολόκληρο καρότσι με πράγματα και μας πλησίασε. Κι ενώ περιμέναμε να μας αφήσει μια-δυο σακούλες, ο κύριος αφήνει όλα τα ψώνια του -μαζί με το καρότσι!- δίπλα μας. Η ταχύτητα με την οποία ο νεαρός απομακρύνθηκε και η έκπληξή μας στο θέαμα ήταν τόση, που δεν προλάβαμε να αρθρώσουμε ένα σωστό "ευχαριστώ" και να τείνουμε χέρι γνωριμίας… Με καθυστέρηση, λοιπόν, και με ψηφιακό τρόπο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον άγνωστο συμπολίτη μας, για την τόσο σημαντική προσφορά του. Και αν -παρ' ελπίδα- τύχει και διαβάσει αυτές τις γραμμές, τον προσκαλούμε να έρθει από το χώρο μας (Θουκυδίδου 75, Άγιος Δημήτριος, 17342) κάποιο απόγευμα, να κεράσουμε καφεδάκι και να γνωριστούμε. Θα ήταν χαρά και προνόμιο για εμάς να φιλοξενήσουμε έναν άνθρωπο που επέδειξε, με τόση σεμνότητα και ουσία, έμπρακτη αλληλεγγύη. 

Το δεύτερο "ευχαριστώ" που οφείλουμε να πούμε δημόσια απευθύνεται στη διεύθυνση του παραπάνω καταστήματος (σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτης", Αγίου Δημητρίου 161). Σε μία από τις καθιερωμένες εξορμήσεις, η διεύθυνση του καταστήματος διέθεσε στην ΠΡΑΞΗ δωροεπιταγή, την οποία εξαργυρώσαμε την ίδια κιόλας στιγμή. Με αυτήν ψωνίσαμε είδη τροφίμων από τα οποία είχαμε έλλειψη κι έτσι κατορθώσαμε να συμπληρώσουμε τα προσφερόμενα είδη, με τα οποία προσπαθούμε να στηρίζουμε οικογένειες και άτομα του Μπραχαμίου σε μηνιαία βάση. 

Τα δύο αυτά περιστατικά αλληλεγγύης σίγουρα δεν είναι τα μόνα που έχουμε βιώσει στη δίχρονη πορεία μας. Τυχαίνει μόνο να είναι τα πιο πρόσφατα και τυχαίνει επίσης, να "σημαδεύουν" τις πρώτες μας εξωστρεφείς δράσεις για τη σεζόν που διανύουμε. Με αφορμή αυτά, κατ' αρχάς, παίρνουμε κουράγιο και αισιοδοξία για να συνεχίσουμε τον αγώνα και την αλληλέγγυα δράση μας. Κατά δεύτερον, μας προσφέρεται το βήμα να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους, εσάς, που ανώνυμα ή επώνυμα, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, μεμονωμένα ή συστηματικά έχετε ενισχύσει με οποιοδήποτε τρόπο το εγχείρημά μας. Οφείλουμε από καρδιάς, ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στους φίλους που έχουμε ανακαλύψει όλο αυτό το διάστημα, τους φίλους που δεν ξέραμε ότι υπήρχαν, μέχρι που τους βρήκαμε στο πλάι μας στη μάχη που καθημερινά δίνουμε!

Από όλους εμάς στο Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου ΠΡΑΞΗ, 
Ευχαριστούμε!

- Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσει κανείς στη ΠΡΑΞΗ, ενημερώσου!
- Αν θες να μάθεις περισσότερα για τη συλλογή τροφίμων, διάβασε το φυλλάδιό μας.

* Πρόκειται για κομμάτι διαλόγου από την ταινία Pride (2014). Η ταινία, σε σκηνοθεσία Matthew Warchus, είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της καμπάνιας "Οι γκέι και οι λεσβίες στηρίζουν τους ανθρακωρύχους". Πρόκειται για μια ομάδα ακτιβιστών που στήριξαν οικονομικά (και ηθικά) τον αγώνα των απεργών ανθρακωρύχων της θατσερικής Αγγλίας. Η καμπάνια σφυριλάτησε ιστορικούς δεσμούς αλληλεγγύης ανάμεσα στο κίνημα για τα εργατικά δικαιώματα και τις ομάδες ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Περισσότερες πληροφορίες για την απολαυστική και συγκινητική ταινία εδώ: www.myfilm.gr