Το αντίδοτο στην απάθεια (βίντεο)

Παρακολουθείστε την ομιλία του Dave Meslin, ενός δημιουργικού πολιτικού ακτιβιστή, ενός «χορογράφου της κοινότητας» όπως αυτοπροσδιορίζεται, με κύρια δράση στον Καναδά. Ο Dave μάς στρέφει την προσοχή σε ορισμένα σημεία που αποτελούν εμπόδια στην εμπλοκή των ανθρώπων με τα κοινά, που οδηγούν σε αυτό που λέμε «στάση απάθειας». Ωστόσο, η ανάλυση του Dave μας κάνει να καταλάβουμε πως δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που να είναι απαθής απέναντι σε ό,τι συμβαίνει στο περιβάλλον που τον περικλείει. Αντιθέτως, αυτό που λανθασμένα εκλαμβάνεται ως απάθεια, είναι ένα πλέγμα πολιτιστικών εμποδίων, τα οποία μπορούμε να τα ξεπεράσουμε, εφόσον τα αναγνωρίσουμε.

Όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος λέει στο κλείσιμο της ομιλίας του: «Όσο πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι, οι δικοί μας γείτονες, είναι εγωιστές, χαζοί και τεμπέληδες, τότε δεν υπάρχει ελπίδα. Αλλά μπορούμε να αλλάξουμε όλα αυτά τα πράγματα που ανέφερα. Μπορούμε να ανοίξουμε το δημαρχείο. Μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε το εκλογικό μας σύστημα. Μπορούμε να δημοκρατικοποιήσουμε τους δημόσιους χώρους. Το κύριο μήνυμα μου είναι, αν μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε την απάθεια, όχι ως ένα είδος εσωτερικού συνδρόμου, αλλά ως ένα πολύπλοκο δίκτυο πολιτισμικών εμποδίων που ενισχύουν την αποχή, και αν μπορούμε ξεκάθαρα να ορίσουμε, μπορούμε να ταυτοποιήσουμε, ποια είναι αυτά τα εμπόδια, και μετά αν μπορούμε να δουλέψουμε μαζί συλλογικά για να αποκαθηλώσουμε αυτά τα εμπόδια, τότε τα πάντα είναι εφικτά

Διανύοντας έναν ακόμη μήνα πολιτικής αστάθειας και προεκλογικών «αγώνων», αξίζει να αφιερώσουμε 7 λεπτά στο ακόλουθο βίντεο και να κάνουμε κάποιες σκέψεις για τη στάση μας απέναντι σε πράγματα που καθορίζουν τη ζωή μας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.




Πηγή video: www.ted.com