Η Επιτροπή Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας

"Το μεγαλύτερο κέρδος που αποκόμισε ο τόπος μας από τον αγώνα μας είναι η νοοτροπία που απέκτησαν οι κάτοικοι των χωριών μας. Η κοινωνία μας έμαθε αυτά τα οχτώ χρόνια που αγωνίζεται να λειτουργεί μ’ έναν άλλο τρόπο. Έμαθε να κουβεντιάζει, γνώρισε την αλληλεγγύη, σηκώθηκε από τον καναπέ της και διεκδίκησε την ίδια της τη ζωή, θύμωσε με την άγρια καταστολή."

Αυτό ήταν το απαύγασμα της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Επιτροπή αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού με αφορμή την εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας των κατοίκων της περιοχής της ανατολικής Χαλκιδικής ενάντια στην κατασκευή δύο φραγμάτων για τη συλλογή των αποβλήτων που ετοιμάζεται να κατασκευάσει η Eldorado Gold.

Την Επιτροπή αγώνα εκπροσώπησαν οι κ.κ. Γιώργος Ζουμπάς, Χρήστος Αδαμίδης, Λάζαρος Τόσκας και Χρήστος Ευθυμίου, ενώ ήταν παρών και ο νομικός σύμβουλος της Επιτροπής κ. Γιώργος Μπάλιας. Στη Συνέντευξη παρούσα ήταν και η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Κατερίνα Ιγγλέζη, γνωστή για τη στήριξη που έδωσε στο κίνημα όλον αυτόν τον καιρό.


Δύο οι λόγοι της προσφυγής των κατοίκων 

Το σταμάτημα της κατασκευής των δύο φραγμάτων για τη συλλογή των τοξικών αποβλήτων της εξόρυξης και της επεξεργασίας των υλικών που σχεδιάζει η Eldorado Gold αλλά η γνωστοποίηση των θέσεων της Επιτροπής στη νέα κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ήταν ο λόγος που παραχώρησαν τη Συνέντευξη Τύπου οι κάτοικοι της περιοχής.

Οι κάτοικοι με την προσφυγή τους στο ΣτΕ ζητούν την άμεση παύση των εργασιών στα δύο φράγματα θεωρώντας πως θα προκληθεί με την κατασκευή τους ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον της περιοχής.

-Ετοιμάζονται να κατασκευάσουν δύο γιγαντιαία φράγματα ύψους 150 μέτρων το καθένα ακριβώς πάνω στο ρήγμα του Στρατωνίου, μια από τις πιο σεισμογενής περιοχές της χώρας μας που δίνει σεισμούς μέχρι και 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μας δήλωσε ο κ. Χρήστος Αδαμίδης. Και το χειρότερο είναι πως για την κατασκευή τους σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τα απόβλητα της επεξεργασίας και τα υλικά που θα εξορύξουν από το βουνό, συμπλήρωσε για να καταλήξει αναφέροντας την επικινδυνότητα των υλικών αυτών αφού σε αυτά περιέχεται τρεμολίτης, υλικό που αποτελεί την πρώτη ύλη για την Παρασκευή αμιάντου, σε ποσοστό 10%.


Τεράστιες οι επιπτώσεις της εξόρυξης για το περιβάλλον 

Η ίδια η εταιρία παραδέχεται σε διαφημίσεις της πως θα αλλάξει ο χαρακτήρας της περιοχής και από τουριστική θα μετατραπεί σε μεταλλευτική περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ζουμπά. Οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες τόσο στα νερά της περιοχής, όσο και στο δάσος, την υγεία των κατοίκων, το περιβάλλον αλλά και την οικονομία του τόπου, συμπλήρωσε.

Παράλληλα κατασκευάζεται μια λεωφόρος στη θέση που υπήρχε ένας χαρακτηρισμένος δασικός δρόμος και όλα αυτά έγιναν υπό το άγρυπνο βλέμμα και την προστασία του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια και κάτω από την ομπρέλα προστασίας του τέως Πρωθυπουργού ο οποίος με τις δηλώσεις του πως το έργο θα γίνει με οποιοδήποτε κόστος άνοιγε το δρόμο στην παρανομία, σύμφωνα με τον κ. Χρήστου Ευθυμίου.

Οι κάτοικοι της περιοχής όλα αυτά τα χρόνια ήταν εγκλωβισμένοι στο μονόδρομο της μεταλλουργίας. Προτιμούσαν τους παχυλούς μισθούς των χρυσοθήρων από τη μόρφωση τους, μας είπε ο κ. Λάζαρος Τόσκας κάτοικος της Μεγάλης Παναγιάς, ο οποίος μας τόνισε πως ο τόπος τους είναι ένας πανέμορφος τόπος που δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους του να ζήσουν μια πανέμορφη ζωή που θα στηρίζεται στην μελισσοκομία, στην υλοτομία, την αλιεία, τη γεωργία και τον τουρισμό και όχι να πεθαίνουν τόσο εκείνοι όσο και ο ίδιος τους ο τόπος στα μεταλλεία.


Δύο χρόνια γεμάτα παρανομίες με τις ευλογίες της κυβέρνησης 

Τίποτα απ’ όλα όσα έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι νόμιμο, συμπλήρωσε ο κ.Τόσκας. Η Πολιτεία δεν τήρησε κανένα απολύτως νόμο του κράτους παρά χάριζε με προκλητικό τρόπο διαρκώς πράγματα στην κατασκευαστική εταιρεία ‘’Άκτωρ’’, ιδιοκτησίας του κ. Μπόμπολα. Το κακό ξεκίνησε το 2003 με την παραχώρηση 317.000 στρεμμάτων έναντι του αστείου ποσού των 11.000.000 ευρώ και συνεχίστηκε με την κατασκευή των εγκαταστάσεων χωρίς απολύτως καμία άδεια.


Οι στόχοι του αγώνα των κατοίκων της ανατολικής Χαλκιδικής 

Η Επιτροπή αγώνα ζητάει από τη νέα κυβέρνηση της χώρας τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής και την απαγκίστρωση της από τον μεταλλευτικό νόμο που αποτελεί και τον Δούρειο Ίππο των παρανομιών, την φθίνουσα πορεία της μεταλλευτικής δραστηριότητας με παράλληλη αποκατάσταση του περιβάλλοντος, την εφαρμογή του νόμου και την απονομή της δικαιοσύνης, την παύση της συνεχούς νομοθέτησης υπέρ των οικονομικά ισχυρών από την ελληνική Βουλή και την άμεση απαλλαγή από τις άδικες κατηγορίες που βαραίνουν τους 350 με 400 κατοίκους της περιοχής.


Την Τετάρτη 4/2 στις 09:30’ η Επιτροπή αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού καλεί τους αλληλέγγυους του αγώνα της έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και θα γίνει η εκδίκαση της προσφυγής της ενάντια στην κατασκευή των δύο φραγμάτων.

Πηγή: www.enfo.gr

Ακούστε τη Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής αγώνα Χαλκιδικής-Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού εδώ.