City Plaza: 185 μέρες και νύχτες αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας

Στις 22 Απριλίου 2016 η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες κατέλαβε το κλειστό επί επταετία ξενοδοχείο City Plaza στην οδό Αχαρνών 78 προκειμένου να στεγαστούν οικογένειες προσφύγων που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα μετά τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας τον Μάρτιο. Θεωρήσαμε πως ένα κλειστό ξενοδοχείο διαθέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις μόνιμης και αξιοπρεπούς στέγασης πολλών προσφυγικών οικογενειών, στον αντίποδα της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής του εγκλεισμού χιλιάδων προσφύγων σε άθλια κέντρα εκτός του οικιστικού ιστού, που μόνο κοινωνικό αποκλεισμό και απελπισία παράγουν. Ταυτόχρονα, η θέση το συγκεκριμένου ξενοδοχείου, σε μια περιοχή συγκέντρωσης προσφύγων αποτελούσε ισχυρό συμβολισμό της κεντρικής μας ιδέας «αγωνιζόμαστε μαζί, θα ζήσουμε μαζί». 

Σήμερα, έξι μήνες μετά, όσες και όσοι, πρόσφυγες και ντόπιοι, συμμετείχαμε στη δημιουργία του Χώρου Στέγασης Προσφύγων City Plaza —και οι πολλοί-ές που πλαισίωσαν το εγχείρημα στη συνέχεια— νιώθουμε χαρά και περηφάνια που χτίσαμε το «καλύτερο ξενοδοχείο της Ευρώπης», όπως αποκαλείται το City Plaza από τη μεγάλη διεθνή καμπάνια αλληλεγγύης που πραγματοποιείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. 

Αναμφίβολα, σε αυτό το διάστημα κατορθώσαμε όλες και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο παράδειγμα αξιοπρεπούς στέγασης, πολυεθνικής συμβίωσης και κοινωνικής αυτοοργάνωσης. Και παράλληλα, ένα αντιπαράδειγμα κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών, ένα εφαλτήριο αγώνα για τη διεκδίκηση από το ίδιο το κράτος μόνιμων και αξιοπρεπών χώρων στέγασης, μία έμπρακτη πρόταση για το κίνημα και την κοινωνία του τρόπου αγώνα για τα δικαιώματα όχι μόνο των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά όλων μας, από το ρατσισμό μέχρι την ανεργία και από τα κλειστά σύνορα ως τα μνημόνια. 

Τίποτα δεν ήταν και δεν είναι εύκολο. Ωστόσο, το City Plaza χαίρει άκρας υγείας! Στεγάζονται 400 πρόσφυγες —ανάμεσά τους 170 παιδιά— στους οποίους παρέχονται δωμάτια ανά οικογένεια, τρία γεύματα την ημέρα, όλα τα είδη προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και μαθήματα αγγλικών, ελληνικών και μητρικών γλωσσών. Φυσικά, όλα αυτά απολύτως δωρεάν, γιατί στο δικό μας κόσμο η αλληλεγγύη δεν κοστολογείται. Πάνω από 70 παιδιά που μένουν στο City Plaza πηγαίνουν στα σχολεία της περιοχής, ενώ στο χώρο λειτουργούν καθημερινά ιατρείο και παιδότοπος με ποικίλες δραστηριότητες, καθώς και πραγματοποιούνται συνέχεια οργανωμένες «έξοδοι» ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. 

Παρά τις συκοφαντίες που εξαπολύει κατά καιρούς σε βάρος μας η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, το City Plaza δεν χρηματοδοτείται ούτε με ένα ευρώ από πουθενά — το κράτος, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ή κάποια ΜΚΟ. Αυτό το «μικρό θαύμα» οφείλεται αποκλειστικά στην εγχώρια και τη διεθνή αλληλεγγύη (στέκια, δομές αλληλεγγύης, οργανώσεις και απλοί πολίτες μάς προσφέρουν καθημερινά τρόφιμα, είδη υγιεινής, ρούχα, παιχνίδια και χρήματα), όπως και στη χωρίς καμία οικονομία δυνάμεων και συναισθημάτων εθελοντική προσφορά εκατοντάδων ανθρώπων, προσφύγων, ντόπιων και ευρωπαίων αλληλέγγυων. Έτσι εξασφαλίζονται οι προμήθειες· έτσι λειτουργούν η κουζίνα και η τραπεζαρία· έτσι πραγματοποιείται η καθημερινή καθαριότητα· έτσι πλαισιώνονται η οργάνωση και η περιφρούρηση του χώρου. Έτσι κατορθώνει ο Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza να λειτουργεί με κόστος πολλές φορές μικρότερο από το αντίστοιχο των camps ή των δομών που ανήκουν σε ΜΚΟ, προσφέροντας όχι μόνο πολλαπλάσιες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, αλλά κυρίως δίνοντας εκείνο το «χαμογελαστό μήνυμα» αλληλεγγύης και συμβίωσης που κανένα κράτος και καμία ΜΚΟ δεν διανοούνται. 

Ο Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza ήδη από την ιδρυτική συνέλευσή του στις 24/4/2016 διευκρίνισε το εξής: Θέλουμε να αποτελέσουμε παράδειγμα αξιοπρεπούς στέγασης των προσφύγων, αλλά και εργαλείο αγώνα για ίσα δικαιώματα στους οικονομικούς και τους πολιτικούς πρόσφυγες, για να καταργηθεί η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και να ανοίξουν τα σύνορα, για να σταματήσουν ο εγκλεισμός σε στρατόπεδα και οι απελάσεις προσφύγων, για να πάψει το αίσχος των «διπλών συνόρων» στα νησιά του Αιγαίου (όπου πάνω από 10.000 πρόσφυγες βρίσκονται φυλακισμένοι, χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες ασύλου, κυριολεκτικά σε απόλυτη εξαίρεση δικαιωμάτων), για να καταργηθεί ο Φράχτης του Έβρου, για να δοθεί πολιτικό άσυλο τώρα σε όλους τους πρόσφυγες πολέμου. Γι’ αυτό διαδηλώνουμε μαζί με όλες τις καταλήψεις στέγης προσφύγων και κάθε αντιρατσιστική και αλληλέγγυα συλλογικότητα, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε για το συντονισμό προσφύγων και αλληλέγγυων μέσα και έξω από τα camps, μαζί με σωματεία, οργανώσεις αλληλεγγύης και προσφυγικές κοινότητες, για να πετύχουμε όχι μόνο τη μόνιμη και αξιοπρεπή στέγαση, αλλά και την πλήρη κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών, την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στην υγεία, την παιδεία και την πρόνοια. Γι’ αυτό παλεύουμε ενάντια στην ξενοφοβία, το ρατσισμό και το φασισμό.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο. Η κυβέρνηση οξύνει την αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική πολιτική της με πυλώνες τον εγκλεισμό, τον αποκλεισμό και τη διαβόητη «αποτροπή». Η Ακροδεξιά —ναζιστική και φασίζουσα— αντεπιτίθεται, οι κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις και απειλές απέναντι στις καταλήψεις στέγης προσφύγων αυξάνονται. Αναπόφευκτα, οφείλουμε να υλοποιήσουμε τη δική μας TINA: Το δρόμο του αγώνα για να αποκτήσουμε όσα μας χρειάζονται και όσα μας αξίζουν.

Με αυτές τις σκέψεις, επ’ αφορμή το κλείσιμο έξι μηνών ζωής του Χώρου Στέγασης Προσφύγων City Plaza, διοργανώνουμε κύκλο εκδηλώσεων προβληματισμού και οργάνωσης του αγώνα. Από τις 10 ως τις 13 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του City Plaza συζητήσεις με τα εξής θέματα:

· Αγώνας για τα κοινωνικά δικαιώματα (υγεία, εκπαίδευση, στέγαση, ισότητα φύλου και απρόσκοπτη πρόσβαση των κακοποιημένων γυναικών στις υπηρεσίες ασύλου).

· Διεθνής αλληλεγγύη και συντονισμός των αγώνων ενάντια στα κλειστά σύνορα.

· Εγχειρήματα κοινωνικής αυτοοργάνωσης και έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

· Αγώνας μέσα και έξω από τα camps ενάντια στον αποκλεισμό και τον εγκλεισμό.

· Κατάργηση του καθεστώτος απαρτχάιντ για τους πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου.

Σε όλες τις συζητήσεις καλούνται να συμμετέχουν ευρωπαίοι και ντόπιοι αλληλέγγυοι, πρόσφυγες που αγωνίζονται μέσα σταcamps, καθώς και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται για όλα αυτά τα ζητήματα.

Ο προβληματισμός και τα συμπεράσματα όλων των συζητήσεων θα συνοψιστούν σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου.


Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.
Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza
Αθήνα 25/10/2016