9η Αντιρατσιστική Γιορτή: 30 και 31 Μάη στη Γεωπονική Σχολή

Στη Γεωπονική Σχολή, το Σαββατοκύριακο 30 & 31 Μάη θα γίνει η 9η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης "Απελάστε το Ρατσισμό" με κεντρικό σύνθημα: "Παράνομοι οι φασίστες, όχι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες"Το Σάββατοκύριακο 30 και 31 Μάη, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» μας καλούν στην 9η Αντιρατσιστική Γιορτή που θα γίνει φέτος στην Γεωπονική Σχολή (Ιερά οδός). Μια μεγάλη συνάντηση συνύπαρξης αλληλεγγύης και κοινού αγώνα ντόπιων και μεταναστών/προσφύγων, με συναυλίες, συζητήσεις, προβολές, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις, παιδότοπο και διεθνή κουζίνα. 

Η 9η Αντιρατσιστική Γιορτή γίνεται την ώρα που η είσοδος νεοεισερχομένων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη αντιμετωπίζεται με ξενοφοβικά αντανακλαστικά και πολεμικά μέτρα από την ηγεσία της Ε.Ε., ενώ επανέρχεται δριμύτερη η ακροδεξιά ρατσιστική ατζέντα από τα μεγάλα εγχώρια ΜΜΕ, τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις και τους νεοναζί. Την ίδια στιγμή η απελευθέρωση μεταναστών από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η δηλωμένη πρόθεση δημιουργίας ανοιχτών δομών φιλοξενίας προσφύγων από τη νέα κυβέρνηση και η αναμενόμενη κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα, δημιουργούν προσδοκίες και ελπίδες σε χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που τα προηγούμενα χρόνια αντιμετωπίστηκαν ως λαθρομετανάστες που έπρεπε να υποστούν τα πάνδεινα στα σύνορα και στην ενδοχώρα. Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και τα μέτρα εξανθρωπισμού και αποσυμφόρησης του σωφρονιστικού συστήματος μαζί με εξαγγελίες ρυθμίσεων όπως το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια επαναφέρουν την δημόσια συζήτηση για τα θέματα των κοινωνικών δικαιωμάτων με όρους στοιχειώδους λογικής και δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα η έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει στη διεύρυνση της κοινωνικής και πολιτικής απομόνωσης των νεοναζί με την παραδειγματική καταδίκη της ηγετικής ομάδας της φασιστικής συμμορίας συνεπικουρούντος του αντιφασιστικού κινήματος και της αριστεράς. Όλα αυτά θα αποτελέσουν θέματα των συζητήσεων στην 9η Αντιρατσιστική Γιορτή που θα φιλοξενηθούν ενδιαφέρουσες συζητήσεις την «Αντιμεταναστευτική και Αντιπροσφυγική προπαγάνδα των ΜΜΕ» τη δίκη της Χρυσής Αυγής και το αντιφασιστικό κίνημα», τον «Πολιτικό Γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την ταυτότητα φύλου» καθώς και την «Ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών». 

Αναβαθμισμένο θα είναι και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της 9ης Αντιρατσιστικής Γιορτής, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα όπως η Μάρθα Φριντζήλα και η Kubara Project, ο Σπύρος Γραμμένος, ο Ηλίας Βαμβακούσης, οι Sazman Orchestar που θα εμφανιστούν το Σάββατο 30, Μάη. Oι Ιllegal Οperation, οι Majic de Spell και ο Γιάννης Παλαμίδας, oι Σπυριδούλα και η Μάρθα Μορελεόν με την εξαιρετική latin μπάντα της θα τραγουδήσουν μαζί μας την Κυριακή 31 Μάη. Στο χώρο των προβολών, οι επισκέπτες της 9ης Αντιρατσιστικής Γιορτής θα έχουν την ευκαιρία να δουν σε πρώτη πανελλαδική προβολή τη νέα ταινία του Χρήστου Βούπουρα «7 θυμοί» που σύμφωνα με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου βρίσκεται μέσα στην ομάδα ταινιών που θα διεκδικήσουν υποψηφιότητα για το φετινό βραβείο της Ακαδημίας. Το πολιτιστικό τμήμα της 9ης Αντιρατσιστικής Γιορτής συμπληρώνεται από εκθέσεις σκίτσου γνωστών ελλήνων σκιτσογράφων, φωτογραφίας από έλληνες και μετανάστες φωτογράφους, θεατρικά δρώμενα και πολλά χάπενινγκ. Όπως κάθε χρόνο η 9η Αντιρατσιστική Γιορτή θα φιλοξενήσει έκθεση βιβλίου, παιδότοπο, μπαρ και εξαιρετικές κουζίνες από τον κόσμο. Διοργανώνεται με την ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη του ραδιοσταθμού 105,5 στο Κόκκινο και θα έχει σημαντικούς χορηγούς επικοινωνίας όπως η Εφημερίδα των Συντακτών και η ΕΡΤopen. 

Kυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών 
Κίνηση «Απελάστε το Ρατισμό»


Οι συζητήσεις 

Το φετινό πρόγραμμα συζητήσεων της 9ης Αντιρατσιστικής Γιορτής περιλαμβάνει σημαντικά θέματα του κινήματος, όπως αναδεικνύονται πλέον μετά την πολιτική νίκη της Αριστεράς. Ο φιλόξενος χώρος του κήπου της Γεωπονικής δίνει τη δυνατότητα για στήσιμο πολλών καλών πάνελ συζητήσεων:

Σάββατο 30/5 

Στις 7:30 μ.μ. θα ξεκινήσει η κεντρική συζήτηση της πρώτης μέρας με θέμα «Η δίκη της Χρυσής Αυγής και το Αντιφασιστικό Κίνημα»: Το κλίμα της δικαστικής αίθουσας θα μεταφέρει η Ελ. Κουμάντου, από το «Παρατηρητήριο για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής». Στο πάνελ θα βρεθούν οι δημοσιογράφοι Αλ. Χριστακάκη (105,5 στο Κόκκινο) και Γ. Μπασκάκης (ΕφΣυν) που θα δώσουν την εικόνα της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής από τα ΜΜΕ πριν και μετά τη δολοφονία Φύσσα, αλλά θα αξιολογήσουν και τη σημερινή δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης. Ο Δ. Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θα μιλήσει για την νομική και για την διεθνή διάσταση της δίκης. Στη σχέση των φασιστών με τους εργατικούς χώρους και στους αγώνες του εργατικού κινήματος θα αναφερθεί ο Γ. Χαρίσης, συνδικαλιστής στους δήμους και συντονιστής του ΜΕΤΑ. Τη συζήτηση εμπλουτίζουν με τις παρεμβάσεις τους ο Τ. Γιαννόπουλος (Antinazi Zone-YRE), ο Κ. Παπαδόπουλος (δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη) και η Έ. Καραγιάννη από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Συντονίζει ο Θ. Κούρκουλας από την Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό».

Νωρίτερα, στις 6 μ.μ., ξεκινά στον LGBT θεματικό χώρο η συζήτηση «Γάμος, σύμφωνο συμβίωσης και τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια-Ταυτότητα φύλου και τρανσφοβία». Ομιλητές από LGBTσυλλογικότητες θα μιλήσουν για τις διεκδικήσεις τους αλλά και για τη στάση της νέας κυβέρνησης. Ομιλητές από τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Color Youth, Σύλλογο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Ομάδα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας στην Εκπαίδευση & Proud Press συνομιλούν με τη Γ. Γαϊτάνη, βουλευτίνα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Τη συζήτηση συντονίζει η Κ. Σταματόγιαννη από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό».

Την ίδια ημέρα ο ραδιοσταθμός 105,5 στο Κόκκινο, θα στήσει στον χώρο Αλληλεγγύης συζήτηση με θέμα «Μουσικά και μεταναστευτικά ρεύματα» που θα συντονίσει ο Μ. Μηλάτος.

Κυριακή 31/5 

Στις 7:30 μ.μ. στον κεντρικό χώρο συζητήσεων υπάρχει το ιδιαίτερα ενδιαφέρον πάνελ με θέμα: «Αιγαίο-Λαμπεντούζα-Αμυγδαλέζα: Η αντιπροσφυγική / αντιμεταναστευτική προπαγάνδα και ο ρόλος των ΜΜΕ»: Ο Κ. Αρβανίτης (105,5 στο Κόκκινο) και ο Δ. Αγγελίδης (ΕφΣυν) θα μιλήσουν για τη μάχη της προπαγάνδας στα ΜΜΕ «εκ των έσω». Ο Ν. Λομανί (Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης) μεταφέρει την εμπειρία από τον αγώνα για το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών και τις ως τώρα κατακτήσεις. Για τα πρώτα δείγματα γραφής της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και την αναγκαία συνέχεια θα μιλήσει η βουλευτίνα Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Έ. Ψαρρέα. Στη συζήτηση παρεμβαίνουν η Ελθ. Αγγελοπούλου (δημοτική σύμβουλος Αθήνας, επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης), η Δ. Κουτσούμπα (περιφερειακή σύμβουλος Αττικής – ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και εκπρόσωπος της ΠΟΣΠΕΡΤ. Συντονίζει η Έ. Γαρίδη από την Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό».

Νωρίτερα, στις 6 μ.μ. θα ξεκινήσει η συζήτηση με θέμα «Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά». Συζητούν για τα προβλήματα των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται και σπουδάζουν στην Ελλάδα, μετανάστριες από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών, παιδιά μεταναστών από τις Φιλιππίνες (KASAPI HELLAS) και νέοι από την οργάνωση ASANTE. Εκπρόσωπος από το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει για τις αρετές ή και τις αδυναμίες της νέας πρότασης νομοσχεδίου που φιλοδοξεί να ρυθμίσει τα θέματα αυτά. Συντονίζει ο Ντμ. Πιβοβάρωφ από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό».

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί Ανοιχτή Συνέλευση με θέμα: «Φτώχεια, ανεργία και ρατσισμός στις γειτονιές της πόλης». Συμμετέχουν τοπικές κινήσεις κατοίκων, λαϊκές συνελεύσεις, δίκτυα αλληλεγγύης και αυτοδιοικητικές κινήσεις από τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά.


Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα

Σάββατο 30/5

Από τις 9 μ.μ. στην Κεντρική Σκηνή: Συναυλία με τη Μάρθα Φριντζήλα και Kubara Project, τον Σπύρο Γραμμένο, τον Ηλία Βαμβακούση, τους Sazman Orkestar και μουσικό σχήμα μεταναστών από το Πακιστάν.

Από τις 10 μ.μ. στα Σκαλάκια της Γεωπονικής: Μουσικό σχήμα από το Mπαγκλαντές (Doel Culture Club) & χορός: Παιδιά από το Μπαγκλαντές (Doel Academy)

Μετά τις 11 μ.μ. Ρεμπέτικα τραγούδια από το μουσικό σχήμα «Γιαβάς»


Κυριακή 31/5

Από τις 9 μ.μ. στην Κεντρική Σκηνή: Συναυλία με τους: Σπυριδούλa, Illegal Operation, Μάρθα Μορελεόν & Los Del Sur, Magic de Spell και Γιάννη Παλαμίδα, Pax Americana, BRAIN DRAIN – RAMONES TRIBUTE BAND (+Guests: Andrew Denison, Stavros Ex, Frank Panx and more)

Από τις 10 μ.μ. στα Σκαλάκια της Γεωπονικής: Δρώμενο από τη θεατρική ομάδα του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών Χορός: «Mandela Girls» συνοδεία αφρικανικών κρουστών

Μετά τις 11 μ.μ. λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα «Laika»


Θα λειτουργήσουν παιδότοπος, ταβέρνα, διεθνής κουζίνα και μπαρ.

Πηγή: www.rproject.gr