Θέατρο Αλληλεγγύης για Παιδιά στην ΠΡΑΞΗ

Η ΠΡΑΞΗ συνεργάζεται με το Θέατρο Αλληλεγγύης για Παιδιά του Θεάτρου Νέου Κόσμου και φιλοξενεί την παιδική παράσταση "Ξημερώνει" στο Δημοτικό Θέατρο "Μελίνα Μερκούρη", την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Αντί εισιτηρίου, συγκεντρώνουμε τρόφιμα μακράς διάρκειας (γάλα εβαπορέ, λάδι, αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, τοματοπολτό, κονσέρβες, όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, φρυγανιές και ό,τι μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου), για να στηριχθούν οικογένειες του Μπραχαμίου που έχουν απόλυτη ανάγκη.

Ένας μικρός σκίουρος πέφτει για ύπνο στο μαλακό του κρεβάτι, στη ζεστή φωλιά του. Ξαφνικά, μ’ έναν τρόπο μυστηριώδη, βρίσκεται στην άλλη άκρη του δάσους! Πώς θα βρει το δρόμο να γυρίσει πίσω μέσα στη νύχτα; Ευτυχώς θα συναντήσει όχι μόνο κινδύνους, μα και φίλους πρόθυμους να τον βοηθήσουν, με πρώτη και καλύτερη μια πυγολαμπίδα. Ο μικρός σκίουρος είναι χαριτωμένος, πεισματάρης κι επίμονος, επιρρεπής στις γκάφες, αλλά και έτοιμος να μάθει από τα λάθη του. Θα καταφέρει να φτάσει στο μαλακό του κρεβάτι κοντά στο χάραμα, την ώρα ακριβώς που… ξυπνά! Όλη η περιπέτειά του ήταν ένα κακό όνειρο. Κι ακόμα και το χειρότερο όνειρο κάποτε τελειώνει, γιατί πάντα ξημερώνει.

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ξεκίνησε το 2002 τη δράση της κινητής μονάδας θεάτρου για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα. Σιγά σιγά, αυτά τα χρόνια απλωθήκαμε και σε άλλους χώρους όπου μπορεί να βρίσκονται ευαίσθητες ομάδες παιδιών, όπως προσφυγικούς καταυλισμούς, ειδικά σχολεία, γυναικείες φυλακές. Συνολικά έχουμε δώσει πάνω από 1.800 δωρεάν παραστάσεις σε όλους αυτούς τους χώρους.

Με την εξάπλωση της φτώχειας και της κατήφειας στην κοινωνία μας, επανεξετάζουμε κι εμείς το ρόλο αυτής της κινητής μονάδας θεάτρου, θέλοντας πλέον να απευθυνθούμε και σε παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε στο θέατρο και στερούνται την ανάσα που μπορεί να προσφέρει η ψυχαγωγία σ’ αυτούς τους μίζερους καιρούς. Κάθε Σάββατο στις 5 το απόγευμα η παράσταση θα παίζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου με ένα χαμηλό εισιτήριο 4 ευρώ, για όσους μπορούν. Κι αυτοί που μπορούν να πληρώσουν θα ξέρουν ότι οι όποιες εισπράξεις του θεάτρου από αυτές τις παραστάσεις πιάνουν τόπο, γιατί δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παράσταση και παιδιά, ανεξαρτήτως καταγωγής, που δεν έχουν να πληρώσουν εισιτήριο.

Σε συνεργασία με δομές αλληλεγγύης της πόλης αλλά και με ατομικές πρωτοβουλίες, θέλουμε να φέρουμε όσο πιο πολλά παιδιά γίνεται στο θέατρό μας αλλά και να πάμε την παράστασή μας σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.
[Από την ιστοσελίδα της παράστασης]


Στοιχεία Παράστασης
"Ξημερώνει" της Μαρίας Παπαλέξη
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Παίζουν: Ντίνη Ρέντη, Κατερίνα Μαούτσου, Μάνος Στεφανάκης
Τι είναι η αλληλεγγύη; Τα λεξικά την ορίζουν ως συμπαράσταση, αρωγή, μοιρασιά, ως σχέση αμοιβαιότητας με ηθικό πρόσημο και με στόχο τη βοήθεια. Είναι μια εσωτερική διάθεση και κίνηση να συναντήσεις τον άλλο και τις ανάγκες του. Να κατανοήσεις, να νιώσεις και να πράξεις, αν μπορείς και θέλεις.

Το θέατρο είναι έκφραση αλληλεγγύης; Το θέατρο, πέρα από σύνθετη καλλιτεχνική πράξη με στόχο τη διανοητική και -γιατί όχι- την ψυχική εγρήγορση, είναι πράξη που εκκινεί από το συλλογικό και προσβλέπει σε αυτό. Στο θέατρο υπάρχει η δυνατότητα να οριστεί το πρώτο πρόσωπο με το αντικαθρέφτισμά του στα μάτια των άλλων. Το θέατρο αντλεί από την κοινωνία και την ανασκευάζει με όρους αισθητικούς. Στις υψηλές του εκφάνσεις την ανατροφοδοτεί, ίσως και να τη γιατρεύει.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, το θέατρο που στοχεύει στην άρση των πολιτιστικών αποκλεισμών ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων, που στοχεύει στην παρηγορία και την πνευματική ανάταση του αδύνατου, αυτού που δεν έχει την πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά για ποικίλους λόγους που τον υπερβαίνουν, είναι αδιαμφισβήτητα πράξη αλληλεγγύης.

Επί δώδεκα χρόνια, το Θέατρο του Νέου Κόσμου προσεγγίζει με την κινητή μονάδα θεάτρου τα παιδιά που έχουν ανάγκη τη θεατρική εμπειρία. Η κινητή μονάδα θεάτρου, με επικεφαλής την Μαρία Παπαλέξη, επισκέπτεται όλα αυτά τα χρόνια νοσοκομεία, ιδρύματα, θεραπευτήρια, αλλά και σχολεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, προσφέροντας τις θεατρικές «πρώτες βοήθειες». Οι παιδικές παραστάσεις της κινητής θεατρικής μονάδας έχουν προσφέρει τη χαρά σε παιδιά άρρωστα, ανήμπορα και ευάλωτα. Πολλές φορές η παράσταση παίζεται για ένα και μόνο παιδί, εφόσον οι ανάγκες το επιβάλλουν. Δρώντας έτσι, η ομάδα δεν στέκεται μόνο αλληλέγγυα προς το ειδικό κοινό της, αλλά προσεγγίζει σύγχρονα θεωρητικά επίδικα του θεατρικού γεγονότος, όπως αυτά εκφράζονται μέσα από παραστάσεις και δρώμενα σε μη θεατρικά προσημασμένους χώρους.

Φέτος, η παράσταση «ειδικού σκοπού» με τον τίτλο Ξημερώνει (κείμενο: Μ. Παπαλέξη, σκηνοθεσία: Π. Δεντάκης) φιλοξενείται και στο φουαγιέ του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά που μπορούν να πάνε θέατρο, να μάθουν και να διασκεδάσουν με την ιστορία ενός μικρού σκίουρου, που πέφτοντας από τη φωλιά του αρχίζει ένα μακρινό και περιπετειώδες ταξίδι για την επιστροφή στην εστία του, μέσα από το οποίο θα γνωρίσει τη φιλία, τον κίνδυνο, την αγάπη. Η παράσταση αφορά κυρίως παιδιά προσχολικής και πρωτοβάθμιας σχολικής ηλικίας και είναι έτσι δομημένη ώστε να χρειάζεται τα απολύτως απαραίτητα: τους ηθοποιούς, τα μουσικά τους όργανα και τα λιτά, αλλά ελκυστικά μέσα μεταμφίεσης και δείξης του σκηνικού χώρου (σκην.-κοστούμια: Γ. Μπούρδα). Η ενέργεια των ηθοποιών κινητοποιεί τους θεατές και διαμορφώνει συνθήκες ευχάριστης συμμετοχικής θέασης. Η καθαρότητα της πλοκής και η υπολογισμένη χρονική διάρκεια της παράστασης, μαζί με τα έξυπνα λογοπαίγνια και το λεπτό χιούμορ ενθουσιάζουν τους μικρούς θεατές χωρίς να εντέλει να κουράζουν ή να μπερδεύουν.

Η ιστορία του μικρού σκίουρου φιλοδοξεί να φτάσει σε όσο περισσότερα παιδιά το έχουν ανάγκη. Σε αυτή την πορεία (με τη βοήθεια του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος), οι παραστάσεις στο θέατρο θα δώσουν την ώθηση και την απαραίτητη ψυχική ανατροφοδότηση, ώστε η αλληλεγγύη να μη μείνει μόνο λήμμα στο λεξικό.
[Από την εφημερίδα ΑΥΓΗ]

Περισσότερες Πληροφορίες: www.nkt.gr