Τα Κοινωνικά Ιατρεία κ Φαρμακεία διεκδικούν ανοιχτά νοσοκομεία για όλους

Πανελλαδικές δράσεις και δημόσιες παρεμβάσεις
 των Κοινωνικών Ιατρείων Φαρμακείων Αλληλεγγύης
Τα τελευταία 4 χρόνια βιώνουμε μια  πολιτική που έχει επιφέρει τραγικές επιπτώσεις στη ζωή μας. Η διάλυση των δημόσιων δομών φροντίδας υγείας και η μετατροπή της υγείας από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα είναι ένα από τα πολλά αποτελέσματα – ίσως το χειρότερο - της υλοποίησης των μνημονιακών πολιτικών των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της πιο σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας που γνώρισαν ποτέ οι πολίτες της χώρας. Οι  δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί περισσότερο από 40% ενώ συγχρόνως περισσότερο από το 1/3 του πληθυσμού της χώρας είναι ανασφάλιστοι, δηλαδή αποκλεισμένοι από οποιαδήποτε δημόσια δομή υγείας και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη  φαρμακευτικής αγωγής. Τα παραπάνω έχουν άμεση και μακροπρόθεσμη αρνητική επίπτωση σε όλους τους δείκτες υγείας του πληθυσμού. 

Την ώρα που η κυβέρνηση των μνημονίων και της τρόικας διαλύει το εθνικό σύστημα υγείας και τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας σε όλη τη χώρα,
Την ώρα που αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους, άνεργους, άπορους, μικροεπαγγελματίες και τις οικογένειες τους εκτός πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω αδυναμίας πληρωμής της ασφαλιστικής τους κάλυψης,
Την ώρα που σφραγίζει νοσοκομεία, συγχωνεύει κλινικές, απολύει γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, (καταγγελία ΚΙΦΑ Αττικής για κλείσιμο νοσοκομείων)
Την ώρα που κλείνει πρωτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΟΠΥΥ,
Την ώρα που διαλύει τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, πρόληψης και ψυχικής υγείας,
Την ώρα που αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών ξεπερνά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα 3 εκατομμύρια ανθρώπους,
Εμείς, οι ενεργοί πολίτες οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας.
Οργανώνουμε  την καθημερινότητά μας, δημιουργώντας δομές αλληλεγγύης για τη στήριξη και την ανακούφιση όλων όσων έχουν ανάγκη. Δημιουργούμε εστίες αντίστασης απέναντι στη διάλυση του κοινωνικού κράτους που επιβάλλουν οι μνημονιακές πολιτικές.
Στήνουμε παντού κοινωνικά ιατρεία – φαρμακεία αλληλεγγύης. 
Σκοπός των κοινωνικών ιατρείων δεν είναι μονάχα η παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής και φαρμακευτικής φροντίδας για την ανακούφιση ανασφάλιστων πολιτών αλλά και η διεκδίκηση με συγκεκριμένες ενέργειες, πράξεις και δημόσιες δράσεις της πρόσβασης των ανασφάλιστων ασθενών στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, στα δημόσια νοσοκομεία. 
Για το λόγο αυτό και στα πλαίσια μιας παναττικής αλλά και πανελλαδικής δικτύωσης και συντονισμού των δράσεων των Κοινωνικών Ιατρείων Φαρμακείων Αλληλεγγύης, προχωράμε με συνεντεύξεις τύπου και συνεχίζουμε με παρεμβάσεις έξω από νοσοκομεία της Αττικής αλλά και σε άλλες πόλεις, διεκδικώντας μαζί με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία το δικαίωμα στην υγεία για όλους.
Στις 14 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνέντευξη τύπου των Κοινωνικών Ιατρείων Φαρμακείων Αττικής (Δελτίο Τύπου και video)  . Στη συνέντευξη παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των εθελοντών και την επισκεψιμότητα των ιατρείων. (στοιχεία) καθώς και το κείμενο με τις βασικές αρχές και κοινούς τόπους των ΚΙΦΑ Αττικής. (χαρτα)
Συνεντεύξεις τύπου έχουν προγραμματίσει στις 15 Οκτωβρίου το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Ρεθύμνου, το Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Πρέβεζας.  
Στις 17 Οκτωβρίου ημέρα πανελλαδικής δράσης των ιατρείων αλληλεγγύης έξω από νοσοκομεία, τα ιατρεία της Αττικής καλούν όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και να στηρίξουν με την παρουσία τους τις κινητοποιήσεις που θα λάβουν χώρα σε 5 νοσοκομεία, στο Αλεξάνδρα, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, στοΑγία Όλγα, στον Αττικό και στο Αγία Βαρβάρα, που υπολειτουργεί μετά την απόφαση του υπουργείου για το κλείσιμό του.
Στις 2-3 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί πανελλαδική συνάντηση ΚΙΦΑ στην Αθήνα.